Fågelholkar, insektshotell och återbruk

Det är hög tid att se över fåglarnas holkar och rensa ur fjolårets ”bös”. Det är lika kul varje gång att se fåglarnas vackra bon byggda med gräs, mossa och annat mjukt. Våra fågelbon är oftast väldigt färggranna då talgoxarna och pilfinkarna samlar lösa fjädrar från våra papegojor. Fåglarna är bra på det där med återbruk.fågelbo 2015

Sedan tidigare har vi tre fågelholkar som brukar vara bebodda varje år. Nu har vi även satt upp en ny holk på norrsidan av huset och en på nybyggda trädgårdsboden. Den på norrsidan var en pilfink och inspekterade i dag, den på boden vet jag inte vem som vill flytta in i ännu.16 mars 15 fågelholk

Från en holkförsäljare köpte vi nyligen två specialare för gärdsmyg och rödhake. Har surrat fast dem i täta buskar som vår katt förhoppningsvis inte vill klättra i. Ser ni holken?16 mars fågelholk 2
På marken blommar snödroppar, dvärgcyklamen, julrosor och iris.

Så här ser holken ut. När busken får sina blad blir det ombonat och bra.16 mars 15 fågelholk 3

Jag har gjort ett par nya insektshotell i år. Den ena har jag fyllt med avklippta bitar av fläckflockelns stabila ihåliga stjälkar, det andra är fyllt med tallkottar, avsågade gamla bambupinnar och spontdelen från spillbitar av bodens väggpanel. Jag gillar också återbruk! 🙂 Har inte riktigt bestämt var jag ska sätta upp dem, men det lutar åt västersidan på trädgårdsboden. Har en tredje holk som jag inte fyllt med något än, funderar på vad jag ska ta till den? Någon som har tips?16 mars 15 insektshotell

Är det förresten någon som läser här som har häckande rödhakar? Nyfiken på hur svårt det är att få hit dem. De har varit på besök i vår trädgård, men inte haft någon bra bostad att flytta in i. Nu hoppas jag de ska gilla en av de nya specialholkarna.

14 tankar på “Fågelholkar, insektshotell och återbruk

 1. Åh så trevligt! Jag som fågelvän blir så glad när jag ser fågelholkar. Tyvärr har jag så litet att jag inte kan ha så många själv. Vi har många rödhakar här men var dom häckar vet jag inte. Vi har en skogsbacke (kommunens) med väldigt höga träd. Där är snårigt och nästan omöjligt att gå men fåglarna trivs där. Jag tror att dom håller till där. Vilka fina insektshotell du byggt. Jag har ett som jag ska sätta upp på trädgårdsboden.

  Nu är det dags för frukost. Önskar dig en fin dag!

  Kram Anita

  • Småfåglarna är sådana bra trädgårdshjälpare och ger liv åt en trädgård. Vi har inte haft några större problem med att de äter upp vår skörd, det finns så det räcker till dem också. Trevligt att bo granne med en skogsbacke och få in fåglar därifrån.
   Önskar dig också en bra dag!
   Kram Kristina

 2. Underbart fågelbo med alla dessa färggranna fjädrar. Har inte kollat hur våra ser ut ännu, men jag bjöd på röd, grön och gul ull i fjolså de skulle kunna se roliga ut.

  Insektshotellen så fina! Vad tror du om upp och nervända lerkrukor med gammalt gräs i till nåt lager. Har du nån gammal tegelsten med hål i kan också funka, några vedträd.

  Här häckar rödhaken varje år och är en av trädgårdens spelevinkar. Bor antagligen någonstans i syrenbuskaget för den syns mycket på de stora klippblocken bredvid som den använder för sina dagliga föreställningar. Spatserar fram och tillbaka som om den vill visa upp sig till långt in på vintern. Ibland har den till och med övervintrat. Är ganska orädd också. Just nu har vi bara två holkar i trädgården och ett tiotal bakom uthuset, men jag hittar ibland nerblåsta bon framåt höstkanten så jag tror de bygger själva också för vi har ganska rikt fågelliv. Kanske spelar det också in att vi matar nästan hela året runt och ibland snor de hönsens mat också.

  Hoppas rödhaken hittar till din oas.

  Allt gott
  Anette

  • De fågelbona med färgad ull måste ju bli helt underbara! Du skulle tvätta och tova dem… 😉 Fågeldesign – hur kul skulle inte det bli?
   Rödhaken höll oss sällskap hösten för 1,5 år sedan när vi grävde om i Bärlandet, satt i avenbokshäcken helt orädd och underhöll oss. Får väl se om den eller någon annan hittar tillbaka. Rödhakar är ju så underbara just för att man kan komma dem nära och verkligen iaktta dem (samtidigt som de iakttar oss). Kan tänka mig att ett syrenbuskage är en perfekt plats att bo i!
   Kram Kristina

 3. Vad festligt att fåglarna återanvänder papegojornas fjädrar. Det kändes lite grann som påskpynt. Hoppas rödhaken vill flytta in i den fina holken. Själv ser jag bara rödhaken då och då, bor nog någonstans där den har sin nordliga gräns. Vilka fina insektshotell du gjort, och jag vet inte säkert men tror att fjärilarna gillar långsmala öppningar om det kan vara nåt för det tredje hotellet.
  Kram Anna-Karin

 4. Så himla fina insektshotell! Hur gör du dem? Jag har tänkt i flera år att jag skulle bygga sådana, men det verkar lurigt att få dem fina! Nu har jag just fått ett i present (ett fint!), så sommaren är räddad på den fronten 😉.

  • Jag har inte heller fått tummen ur att snickra dem, alltid så mycket annat som låg före i prioriteringen, men så hittade jag lagom stora inomhusprylhyllor i bambu… De köpte jag, oljade, och fyllde med alla pinnar och liknande som jag hade samlat på mig. Tror inte humlorna bryr sig om jag snickrade själv eller inte. Ibland får man ta genvägar. 😉

 5. Hej, Jag undrar om man kan tömma ut ”böset” som finns i insektshotellet från förra året, eller måste jag sätta upp ett nytt som är tomt? Hälsningar Malin

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s