Träd, träd, många fler träd ~ vår egen version av en food forest

Blommig fredags tema denna vecka är Min största trädgårdsdröm. Förr drömde jag om ett eget växthus. Den drömmen är ju under förverkligande just nu, så vad drömmer jag om numera? Jo, om träd, träd och ännu fler träd! Jag berättade helt kort om projektet i planerna för 2015, men nu blir det mer i detalj. För den som inte gillar långa inlägg är det dags att hoppa vidare nu. 😉

Jag har alltid tyckt om träd (det berättade jag om här). Mina tankar kring att plantera ännu fler fick ny fart efter kursen i permakultur förra hösten. Entusiasterna menar att mellan 35 och 50 procent av en tomt (huset ej borträknat) bör bestå av träd och buskar för att få ett bra mikroklimat. Trädgårdarna runt vår tomt består nästan helt av gräsmatta. Vi har sedan vi flyttade hit 1999 planterat runt 50 träd och buskar. Hos oss finns igelkottar, häckande småfåglar och en mängd olika nyttoinsekter och fjärilar (så mitt bloggnamn är inte helt taget ur luften).

Några av träden och buskarna i vår trädgård. Om du för markören över bilden ser du namnet.

Vår trädgård kommer inte att förvandlas till en renlärig food forest/skogsträdgård, utan som vanligt gör jag min egen tolkning av något jag gillar. Jag har inte tänkt riva upp alla prydnadsväxter, jag är en trädgårdsperson som älskar japanska lönnar precis lika mycket som plommonträd och små nunneörter precis lika mycket som att skörda egenodlade morötter. Vi har ända sedan vi tog över trädgården 1999 blandat prydnadsväxter och prydnadsträd med örter, bärbuskar och fruktträd. Vi fortsätter helt enkelt den blandningen och ni som läser min blogg får följa med på resan och se hur vår trädgård förändras och förtätas åren framöver.

Jag har läst bok efter bok om fruktträd och perenn grönsaksodling – lovar att ge några boktips en annan dag – och listan över vad jag vill ha har blivit lång. Nu har jag bantat ner den till något som förhoppningsvis ska få plats. Det här är vad som kommer att planteras i en första etapp:

 • Sötkörsbär ‘Stella’. Planterat.
 • Plommon ‘Czar’. Hämtat, ej planterat.
 • Surkörsbär ‘Nordia’. Beställt.
 • Krikon. Har redan en buske inköpt på växtmarknad som står planterad i en stor kruka på stora trädäcket. Ja, jag vet att de skickar rotskott… Nu ska jag sätta plantan där det inte gör något. För mig är krikon ett barndomsminne från farmor som hade sådana träd. Denna planta ska liksom farmors träd ha lila frukter, vi får väl se om det stämmer när den växt till sig lite.
 • Hassel. Har redan tre fina små plantor som jag hittat som ”ogräs” i trädgården. Har också beställt ett ‘Barcelonski’. Hasselnötter är gott och de störar som vi gallrar bort kommer papegojorna att få som nya sittpinnar i utevoljären. De gillar också hassel.
 • Narrbuske. Får planta av mamma. Ja, fröna inuti de lilafärgade fröskidorna är faktiskt ätliga. Ska enligt uppgift smaka lite åt honungsmelonhållet.
 • Äppelträd. Kommer att sätta en låg äppelspaljé bakom dagliljorna i Trädhörnet. Det blir fyra stycken träd, ett ‘Ingrid Marie’ och så tre till, förhoppningsvis ‘Gravensteiner’, ‘Katja’ och ‘Oranie’. Träden är beställda hos en plantskola som inte tar mer betalt för spaljéträd än vanliga äppelträd, skönt!
 • Körsbärskornell, Cornus mas ‘Jolico’. Buske med ätbara bär i körsbärstorlek.
 • Minikiwi. Har beställt honplantan ‘Ken’s Red’ och ska nu bara hitta hanplantan ‘Weiki’ också.
 • Några fler bärbuskar blir det också, bland annat vinbärsbuskar och ytterligare en tayberry.

Sedan har jag några prydnadsträd och buskar som jag gärna vill ha också, insprängt bland allt det ätbara.

Honey tulip magnolia‘Honey Tulip’, foto publicerat med tillstånd av The Jury Garden. Klicka på länken för att se fler bilder och läsa om deras magnolior.

 • Magnolia. Min dröm om en Magnolia wilsonii har jag gett upp, ingen verkar kunna ta hem den i vettig storlek. I stället har jag förverkligat min dröm om en gul magnolia genom att beställa ett exemplar av ‘Honey Tulip’. Blommorna ska bli runt 15 cm stora (!) och blomma på bar kvist. Trädet blir fullvuxet runt 3,5 meter högt.
 • Vitbrokig korallkornell, Cornus alba ‘Sibirica Variegata’. För de söta blommorna, bären och vackra röda stammarnas skull.
 • Kornell Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’. Sorten har gula stammar med röda toppar och får en fin gul höstfärg.
 • Trollhassel Hamamelis intermedia (x) ‘Diane’. Rödblommig sort som jag försökt mig på förr med dåligt resultat. Den första frös bort, den andra visade sig vara felmärkt – tredje gången gillt?
 • Rönn Sorbus ‘Autumn spire’ (‘Flanrock’), pelarform med orange bär och rödorange höstfärg.
 • Japansk lönn Acer palmatum ‘Koto-no-ito’. Finflikig sort med ljusgrön sommarfärg och glödande orange höstfärger.
 • Japansk lönn Acer palmatum ‘Shin-deshôjô’. Rosatonat bladverk på våren, rödgrönt under sommaren och rött på hösten.

Vår trädgård är knappt 1000 kvadratmeter, sidorna är cirka 31 x 31 meter. Överst syns Lundområdet till vänster med två stora fruktträd från slutet av 1970-talet, till höger syns Trädhörnet som svänger runt tomtgränsen. Tanken är att göra båda dessa områden till ett stort. Gångarna ska flyttas något på ett par ställen och en del mindre buskar och perenner i Lundområdet ska få flytta över till Trädhörnet. Vi ska ha lågväxande träd/buskar på två ställen för att få södersol till poolen och kvällssol till Stora trädäcket. På sikt ska också komposthörnan få flytta/minskas i yta, sedan grannen tog ner ett träd har den hamnat i stark södersol. Där vill vi hellre ha ett fruktträd och några buskar i framtiden (= planteringsetapp två).

Bild1

Så här ser det ut nu i Lundområdet, bild tagen strax till höger om punkten där Lunden och Trädhörnet möts, rakt ovanför poolen på skissen.Japanska lönnar, Lunden rakt fram

Trädhörnet, bild tagen från samma punkt, fast åt andra hållet. Här syns de japanska lönnarna och bakom dem rödbladiga prydnadsapeln ‘Freja’ och Ginnalalönnen. En titt tillbaka in i trädhörnet. Det höga trädet längst bak är en Ginnalalönn.

Ännu ett superlångt inlägg från min sida, men den här bloggen är ju också min trädgårdsdagbok, så det här inlägget är en kombination av Blommig fredag och dagbok. För fler inlägg om drömmar, klicka här.

Det är inte någon varm och solig helg vi har framför oss, men det är bara att ta på sig varmt och gå ut och njuta lite av det som blommar ändå, eller hur?! Jag tänkte göra ett vårspaningsinlägg på söndag, fler som hänger på?

28 tankar på “Träd, träd, många fler träd ~ vår egen version av en food forest

 1. Vad roligt att få läsa om dina trädprojekt – mycket inspirerande! Började genast fundera på vilka träd jag ska planerat i min trädgård – och jag absolut måste plantera MÅNGA träd. Tack för alla tips och inspiration! 🙂

  • Man får plats med fler träd än vad många tror – bara man väljer olika höjd på kronorna. I vissa fall får man glesa ur kronorna lite också så det inte blir för mörkt.
   Lycka till med trädvalen, det finns hur många fina och nyttiga som helst. Tre boktips i all hast: ‘Skörda nya smaker’ av Anders Kjellsson, ‘Frukt och bär’ av Åke Truedsson och ‘Creating a forest garden’ av Martin Crawford. Alla tre finns att låna som fjärrlån om ditt bibliotek inte har dem.

 2. Det var en hel del planer, Blåregnet som du har skulle jag gärna ha, Krikon var bland det första vi planterade, vi fick ett litet träd som inte var större än en liten buske, den är nu flera meter hög, och vi har ångrat oss många gånger, den sticker upp rotskott överallt. Vi vill inte ta bort det, för det ger oss en bra skuggplats under varma sommardagar. Lycka till med dina drömmar. Ha en trevlig helg!

  • Blåregnet är underbart, jag klipper tillbaka det hårt varje år så det inte blir för stort. Blommar gör den så fint ändå.
   Jo, rotskotten är ju nackdelen med krikon så vi får väl se var jag sätter vårt krukodlade. Den står i en stor kruka där den kan stanna ytterligare några år i värsta fall.

  • En hel del sorter är härdigare än vad man kan tro, de är bara inte så vanliga en bit norrut. Ullungrönnen och körsbärskornellen klarar zon 4 och Ginnalönnen zon 5 för att ta några exempel. Är själv uppvuxen i zon 4, så ja, visst är det skillnad på vad man kan odla i vårt avlånga land.
   Kristina

 3. Vilket härligt, långt inlägg! Delar ju ditt intresse för träd och håller med, men vill också att träden ska få den plats de kräver. Vill också bl a ha en klotrobinia, kom jag på när jag såg din! 🙂 Ha en fin helg! 🙂 Mia

  • Klart du ska ha en klotrobinia! 🙂
   Ja, det gäller ju att träden får den plats de behöver, jag håller helt med. Det jag tänker mig är att ha dem i flera olika kronhöjder med öppet och ljust omkring, en minidunge.
   Kristina

 4. Härligt med träd – jag gillar också träd och skulle kunna tänka mig att ha fler! Din klotrobinia är ju fantastisk! Köpte ju en förra året, men stammen är ju ännu som en smal pinne, men den tar sig väl förhoppningsvis! Tror jag hittade hit en gång när jag googlade på just klotrobinia 😉 Funderar på om jag skall beskära min redan i år, den har ju fördubblat sin krona och stammen är ju som sagt smal… den kanske inte orkar med så stor krona?

  Ha det gott!
  Kram Gunilla

  • Visst är klotrobinia ett härligt träd? 🙂 Jag kommer ihåg att vårt träd hade problem de första åren att ”bära” sin krona och vi skar in den. Så tycker du att kronan verkar vara i tyngsta laget i förhållande till stammen – beskär den inom kort (när du ser bladknopparna, men innan de slår ut). Vi mätte ut från stammen och ut och kapade allt på samma längd och då blev kronan rund och fin sedan.
   Kram Kristina

 5. Jag älskar både långa inlägg och träd så det här var något för mig 🙂 Jag blir så glad när jag hör att det satsas på träd. I den staden jag bor fälls träd efter träd. De flesta trädgårdar består av stenläggningar eller jättelika trädäck. När jag tittar på din ritning så känns den så välplanerad men ändå finns där så många träd och buskar. Namnet på din blogg är så passande. Jag tänker 10 – 20 år framåt. Vilken plats det kommer att vara. Jag har besökt många trädgårdar på mina trädgårdsresor och de med mycket träd och buskar är de jag fascineras mest av. Nu ska jag gå och laga frukost men jag kommer att gå tillbaka till ditt inlägg igen.

  Önskar dig en fin helg!

  Kram Anita

  • Tack Anita! Vi hoppas kunna bo här i 30-40 år till (sedan vet man ju aldrig vad livet vill). En aspekt som är lätt att glömma bort är att när man blir äldre och inte längre kan/orkar ligga på knä och rensa rabatter – ja, då är det buskar och träd man kan fortsätta njuta av, de sköter sig ju mer eller mindre själva. Rabatter kan man alltid lägga igen…
   Ser att du har snö hos dig, här regnar det vågrätt och blåser. Typisk stanna inne-dag idag.
   Kram Kristina

   • Nu är jag här igen 🙂 Frukosten är över sedan länge och även lördagsmiddagen. Nu har jag vandrat bland dina träd och buskar och njutit. ‘Dodong’ har jag njutit av förut när du visat den. Den är fantastisk. Blåregn är en dröm, jag har sett många på mina resor. Plommonträdet som silar vårljuset så fint gör att jag vill vandra in i bilden. Ritningen har jag tittat på länge. Er trädgård är så välplanerad. Det jag blir allra gladast över är mångfalden. Jag kan, förutom alla underbara träd och buskar, räkna till tre trädäck, där finns växthus, trädgårdsbod, grönsaksland, bärområde, torvbädd, fågelhus, gräsmatta, pool och annat. Att få in så mycket och få det välplanerat och spännande är fantastiskt.

    Och på tal om träd. Jag kan meddela att jag var ute och tittade till min avenbokshäck. Den har stora knoppar och ser väldigt välmående ut till min stora glädje. Jag vet att jag skrev i en kommentar att jag var orolig över den. Det känns skönt att den verkat ha klarat sig så bra. Nu hoppas jag bara att den klarar av vårvintern som ligger framför oss innan lövsprickningen i maj.

    Ha en fortsatt fin helg!

    Kram Anita

   • Välkommen tillbaka! 🙂 Jag tackar för berömmet om planeringen, blir jätteglad över dina snälla ord.
    Så skönt att din avenbokshäck ser ut att ha klarat vintern bra, här börjar fjolårslöven att fladdra, snart släpper de… Och allt blir så där härligt ljusgrönt!
    Ha det fint du också!
    Kram Kristina

 6. Mer träd och buskar vill jag också ha. Är glad åt alla fruktträd som redan finns. Tack för ett inspirerande inlägg!
  Trevlig helg!

 7. Så mange flotte trær! Lundområdet er meget vakkert! Siden min lille hage ligger omgitt av en edelløvtreskog, er det ikke plass til mer enn de gamle frukttrærne som er her. Hindrer meg ikke i å drømme om (uoppnåelig) Magnolia eller plante mange busker og små japanlønner osv…
  Drømmer om rød Hamamelis og har nettopp bestilt 8 nye bærbusker (hjelp!).

  • Vad skönt att bo granne med en lövskog och kunna ”låna” den lite. Man får sålla bland allt man drömmer om och förverkliga det som går. Jag drömmer om mycket, men när det inte går att fixa det jag vill ha till vår trädgård så släpper jag taget och drömmer vidare om något nytt. Bärbuskar är bra, de tar inte så mycket plats och ger så mycket tillbaka.

 8. Kul att du lyfter träden och buskarna. De är ju så viktiga. Och så många verkar rädda för träd. Hjälper Tuija dig med magnoliabeställningen? Vad säger hon om härdigheten och framförallt frostsprängning? Magnolian var riktigt läcker och jag tänkte höra med ett par magnoliaexperter vad dem tror.

  Ha en härlig helg! Kram, Carina

  • Visst är magnolian underbar? Jag beställde den från Ludvig, fanns ingen återvändo när jag sett bilden av blommorna på bar kvist. Tror Honey tulip ska gå bra här, kommer att sätta den på den vindskyddade sidan av huset där mina andra magnolior har trivts bra.
   Kram Kristina

 9. Hoppas du får tag i Midwinter fire för det är en buske som blivit toppenfin hos oss! Men den rotskottar sig rätt bra så det är inte helt enkelt att ha den ihop med annat…

  • Det hoppas jag att jag får. Tack för att du varnar lite, alltid bra att veta sådant innan man planterar. Min getris är en sådan, snygg, men man får hacka loss alla rotskott runt den med jämna mellanrum….

 10. Oj, helt fantastiskt!
  Gillar träd och det blir något då och då faktiskt!
  Blir bara mer och mer förtjust i att plantera träd, i år ska jag sätta en Gliditsia ”sunburst” bla. Carmencitarönnen är lite än här, men jag är så spänd på hur den ska bli.
  Magnolior vill jag bara att de ska trivas, men är lite kinkiga i mitt klimat verkar det som.
  Så kul att se allt du har!
  Trevlig vecka, hälsningar Ewa 🙂

  • Kul att du också tycker om träd! 🙂 Korstörne är ett snyggt träd, har en trädgårdsvän med ett sådant.
   Magnoliorna är lite kinkiga ibland, ja. En jag hade frös ner mer varje år än den växte… Gick ju inte så bra, så det fick bli en annan sort och den har klarat sig fint.
   Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s