Det skira sommarljuset, en flyttad gyllenlönn och vy från ovan

Nu har de ”vanliga” stäppliljorna också börjat blomma i Stäpprabatten.4 juli 15 stäpprabatt stäpplilja orange

4 juli 15 stäpprabatt stäpplilja orange 2

Vädret är som det är denna sommar. Ena dagen 30 grader i skuggan, nästa kalla vindar och dags för fleecejacka… Men mellan planteringsgöromålen i trädgården så tar jag mig en tur och tittar på växter och njuter av sommarljuset.28 juni 15 orange lilja trädhörn

Ett av de träd som vi har flyttat är gyllenlönnen, Acer shirasawanum ‘Aureum’. Den har stått i Trädhörnet i tio år, men aldrig riktigt trivts. Det är lite för soligt för att bladen ska vara så där fint limegröna, i stället har de antagit en gul färgton och kanterna på bladen har torkat.28 juni 15 gyllenlönn trädhörnet sol

Rotklumpen var ”bara” en meter i diameter, så vi kunde flytta den med hela rotpaketet intakt. Flytten blev några meter bort där den nu ska få växa i skuggan av häggmispelhäcken. Och rätt som det var fick trädgården en ny vy! När kvällssolen går ner lyser de ljusa bladen i den lågt stående solen och det är så vackert, så vackert!

30 juni 15 ros spaljérabatt trädhörnet uppifrån
En vy från ovan, tagen från garagetaket. Till vänster Örtagården och vattenstenen, i mitten Spaljérabatten och till höger Trädhörnet.30 juni 15 ros spaljérabatt moonlight
Rosenprakt i Spaljérabatten. ‘Moonlight’ blommar enormt rikligt i år. En underbar ros på alla vis.

Önskar er fortsatt fin julivecka, hoppas ni har det bra där ni är, oavsett om det regnar eller solen skiner på er.

20 tankar på “Det skira sommarljuset, en flyttad gyllenlönn och vy från ovan

 1. Vad kul med lite översiktsvy! Jag tycker själv att det är svårt att ta den typen av bilder, men det är så kul att se om man följer en trädgård. Men det blir såklart aldrig som när man besökt trädgården live – får se när jag får till ett besök hos dig 🙂
  Kram
  Elin

 2. Vackra sommarbilder! Vare sig stäppliljan eller tigerliljan blommar hos mig ännu. Gyllenlönnen fick jag också flytta två gånger innan den hamnade rätt, dvs skugga. Inte helt enkelt när det gäller ett träd, det gäller att ha en bamse som kan skydda. Att den inte har djupgående rötter (=lätt att flytta) är också en del av problemet som leder till brända blad.
  Hoppas det ska funka för det är ett mycket vackert träd, nog det vackraste jag vet, på rätt plats.
  Kram
  Marta

  • Jag har inte tänkt på rotsystemet och de brända bladen, men det hänger så klart ihop. Håller tummarna att det ska fungera bättre nu. Förutom häcken har jag en hög och smal prydnadsapel på andra sidan som på sikt ger ytterligare skugga för västersolen. Jag tycker också väldigt mycket om gyllenlönnen, så vackra blad och så färgen! Mmm.
   Kram Kristina

 3. Vad bra att ni kunde flytta trädet, det var ändå 10 år! Hoppas nu den trivs bättre. Vacker är den, så det förstår jag att den var värd att flyttas på!
  Kul med översiktsbild!

  Må gott!
  Gunilla

  • Vi testgrävde en bit ut från lönnstammen först för att se hur rötterna växte. När vi förstod att den hade en samlad rotklump så gjorde vi slag i saken. Hoppas så att den ska må bättre på sin nya plats!
   Kram Kristina

 4. Så bra med en vy från ovan. Jag funderar på att ställa upp en stege och klättra upp och ta en översiktsbild över trädgården. Skulle vara väldigt praktiskt i och med att jag planerar att utöka planteringarna. Och så har jag letat efter något ljust orange. Blev väldigt förtjust i dina stäppliljor. Har aldrig studerat stäppliljor. Är dom härdiga i zon 3-4? Och lönnar av alla slag är sååå vackra. Förstår att det måste vara magiskt när kvällssolen kastar guldstråk i de ljusa bladen.

  Önskar dig en fin helg!

  Kram Anita

  • De orange stäppliljorna ska tyvärr bara vara härdiga till zon 2, men jättestäppliljan är härdig till zon 5! Den finns ljust rosa (den jag har) och vit. Jag ska ta frön från min om du vill ha? Det tar förstår ett litet tag, men kan kanske vara kul ändå. Annars får du ta de orange hybridstäppliljorna och ha i kruka så du kan ställa undan dem under vintern. De vissnar ner helt, så de behöver inget ljus. Och, ja, jag tar gärna frön från dem om du vill. 🙂
   Kram Kristina

   • Hybridstäppliljor i kruka är ingen dum idé. Jag har haft vita liljor i kruka i min vita rabatt och det fungerade väldigt bra. Dom borde ju kunna stå i garaget över vintern. Vi ska åka på ett besök till Zetas plantskola snart. Jag har två presentkort 🙂 🙂 🙂 … då ska jag se om dom möjligen säljer eller kan ta hem så jag har till nästa år. Annars prövar jag gärna med frö … hör av mig i så fall. Och vet du. Jag fick ju frön av dig från vit riddarsporre. Sådde den förra vinterna och satte plantorna i min vita rabatt. Sniglarna var väldigt förtjusta så jag var orolig att dom inte skulle komma upp i år men för ett par dagar sedan såg jag att dom kommit och det finns till och med knoppar. Inte stora men ändå. Nu väntar jag med spänning på att dom ska slå ut.

    Ha en fin helg!

    Kram Anita

   • Men vad kul att riddarsporrarna tog sig och redan har knopp! Hoppas de är vita nu bara… Här har många späda plantor ätits upp av sniglarna, så jag har krukodlat plantorna första året. De hårda stjälkarna på stora riddarsporrar äter de inte.
    Fackelliljeknölarna säljs på våren (hittade på Lidl i år), så du får hålla utkik nästa år. Men har du tur kanske du hittar krukodlade plantor?! Zetas är väl ett bra ställe att kolla på om inte annat. 🙂 Och presentkort är väldigt trevligt!
    Ha en riktigt fin helg du också!
    Kram Kristina

 5. Så fin stäppliljan är! Den riktigt lyser i solen, härligt!
  Kul med översikt, att se det hela lite från ovan… Tänk trädgården från olika perspektiv, fågel, men kanske också de rara igelkottarnas… Eller då jag betraktar hur en liten unge traskar omkring, kanske blir upplevelsen som en labyrint och/eller djungel…
  Ha det gott i… väderleken! =o))
  kram
  Katarina

  • Tack! Ja, stäppliljorna lyser så fint i västersolen på kvällarna.
   Fniss! Ja, krypa omkring och titta på saker ur igelkottsperspektiv, det vore något det. De riktiga igelkottarna kryper omkring i vår torvrabatt, under rhododendronplantorna. Det är nog som rena urskogen för dem… 😉
   Kram Kristina

 6. Många vackra vyer i din trädgård nu. Hoppas lönnen trivs nu för det är ett underbart träd. Så småningom ska jag också ha min vita favoritros ‘Iceberg’ har så många minnen med den. Vacker stäpplilja!

  Kram, Carina

 7. Vad roligt att flytten av gyllenlönnen blev bra för det är ju ett äventyr att flytta en så stor kär gammal vän. De är verkligen vackra och jag brukar njuta av en som finns några kvarter bort när jag tar mina kvällspromenader. Härliga liljor och underbar rosenprakt.
  Kram Anna-Karin

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s