Det tog fem år ~ men nu svingar sig honungsrosen upp i bigarråträdet

honungsros

Våren 2010 grävde vi upp våra två stora honungsrosor Rosa helenae ‘Hybrida’ i samband med att vi rev ett uterum (som lämnade plats för våra två stora sparrisbäddar).

Så länge grävde vi ner den ena bakom komposthörnan och den andra vid bigarråträdet. Rosen vid komposthörnen trivdes jättebra och skickade omgående ut fyrametersrankor överallt…I komposthörnan blommar honungsrosen

2013 flyttade vi den till östersidan på huset. ”Idiotprojektet”, som maken döpte den flytten till, blev riktigt bra. Vi har spänt kraftiga metalltrådar mellan de två stolparna som sitter fast i husgaveln. Nedanför växer grönsakerna i de upphöjda bäddarna.
12 juli 15 honungsros trädgårdsland östervägg

Men den andra rosen, den vid bigarråträdet, den har stått och stampat i tillväxten. Förra året skickade den äntligen ut en längre gren. I år blommar nu rosen uppe bland grenarna 3-4 meter upp. Det är en underbar syn.12 juli 15 hunungsros lundområdet bigarråträd 4

12 juli 15 hunungsros lundområdet bigarråträd 112 juli 15 hunungsros lundområdet bigarråträd 3
Ser ni de små rosorna uppe i grönskan? Tänk när de blir ännu fler…
12 juli 15 hunungsros lundområdet bigarråträd 2Lådorna i bakgrunden på bilden ovan är våra stora upphöjda bäddar med sparris, sallad och sommarblommor. Till höger i bild syns en bit av vår komposthörna där kaprifol och klematis klättrar på utsidan av staketspaljén.

Bigarråträdet är från 1978, så det mår inte så bra av åldersskäl. Men med honungsrosen nu på väg upp kommer det med tiden att bli ett vackert ”rosträd”.12 juli 15 hunungsros lundområdet bigarråträd 5

Hoppas ni har det bra där ni är. 🙂 Här börjar ledigheten nu och jag ser fram emot många trädgårdsbesök veckorna framöver. (Som vanligt kommer jag att berätta mer om dem i ruggigaste januari-februari.)

Är det några fler som tänker åka till Sofiero och trädgårdsfesten sista helgen i augusti? Det hade varit kul om vi hade kunnat få till en träff för de som vill. Lördagen 29/8 är gissningsvis lättast för de som har en bit att åka. Ni som vill får gärna sprida budskapet vidare.

20 tankar på “Det tog fem år ~ men nu svingar sig honungsrosen upp i bigarråträdet

 1. Men åh så läckert! Måste också säga att bigarråträdet är vackert också, även om det nu kanske inte mår så bra. Stort och pampigt!
  Blir lite fundersam om man skulle göra detsamma, vi har ett äppelträd som börjar bli skruttigt, men jag vill ju helst inte ta ner träd… om man kanske skulle sätta en honungsros där…? Kanske tom flytta den vi har, den börjar bli lite för stor för platsen den har… hm, tål att funderas på.. !

  Kram Gunilla

  • Bigarråträdet är typ 7 meter högt och har rejäla grenar. Det står förhoppningsvis kvar i många år efter att det dött av ålder. Om det är ett stort och stabilt äppelträd hade det säkert blivit underbart vackert hos er.
   Kram Kristina

 2. Ljuvliga honungsroser! Jag har den fast Lykkefund. Ska skaffa Helena också är tanken, men måste bestämma var den ska få bo först:) Fint när de svingar sig upp blad trädkronorna!!
  Vore trevlig med en tur till Sofiero, men har alldeles för lång dit.
  Ha en bra dag!

 3. Ja, dessa växter och förutsättningar. Absolut kan vi träffas den 29 aug. Vi brukar alltid åka till Skåne den helgen när Sofiero trädgårdsmässa är och det gör vi i år också om inget annat inträffar. Kul om det kommer många.
  Vi hörs mer om det senare.
  Kram Luna

 4. Åh! Jag vacklar mellan att ta bort min honungsros (som klättrar i päronträdet) för att den kanske blir alltför stor… Eller låta den vara kvar och försöka hålla den i schack. Ja, och så ser jag dina bilder och tänker att den nog får vara kvar… Vackert, vackert!

  Sofiero, 29 augusti. Tror jag både kan och vill… Vore så trevligt med en träff! Jag antecknar i kalendern o så försöker vi sprida!

  Ha det nu riktigt gott på din semester!!!
  kram
  Katarina

 5. Roligt att den börjar växa och bete sig som du vill den där rosen. Sofiero vore spännande men tyvärr tror jag det krockar även i år med en fotoresa. Får kanske påverka fotogruppen att välja en annan helg nästa år 🙂 Vi får se vad som händer i år. Men om jag åker ner ska vi så klart ses.

  Kram, Carina

  • Eller hur? 🙂 Ert rosträd var verkligen vackert.
   Tack själv för att jag och maken fick hälsa på, alltid lika trevligt att säga hej ‘på riktigt’.
   Kram Kristina

 6. En Honungsros drömmer jag om också. Än har det inte blivit någon, men förhoppningsvis hittar jag en plats åt en sådan så småningom. I en trädgård här i närheten har de Honungsrosor i äppelträden och det är en helt otrolig syn så här års – nästan lika fint som dina bilder.
  Kram nora

 7. Jag har precis planterat en rosa Dawn rosé intill ett apelträd som blommar tidigt på våren med vinröda/ceris blommor. Min fina groendedal hund Lacey ligger begravd här under, hoppas rosen klättrar sig runt stammen och uppåt som dina rosor gjort. Idén fick jag av dig. Tack – Skickar bild längre fram om projektet blir lyckat❤️😎

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s