Årets nyhet hos mig ~ ett utdött träd med ljuvliga blommor

Lovade ju berätta lite mer om min växtbeställning hos Exot.se, och vad kunde väl passa bättre än i dag när Blommig fredag har temat Årets nyhet? 🙂

Det här är fem träd och buskar som jag har beställt, och det är växter som jag inte hade en aning om att de fanns och än mindre att jag ville ha dem. Tills jag googlade de vetenskapliga namnen i katalogen och utbrast Åhhh

1. Franklinträdet, Franklinia alatamaha. Bara historien bakom trädet får ju nyfikenheten att väckas! Hör bara: Den enda arten finns inte längre i det vilda, den är utrotad. Alla kvarvarande exemplar kommer från frön som två botaniker 1765 samlade in i det vilda vid floden Altamaha i Georgia, USA. Vid ett återbesök var alla träden bortröjda och några fler träd har aldrig hittats någonstans i världen! Släktnamnet Franklinia är en hyllning till botanikernas gode vän Benjamin Franklin. Jaha, varför vill jag då ha detta träd? Är bilden nedan svar nog? 🙂

Franklinia
Bild lånad med tillstånd av American Beauties Native Plants. Klicka HÄR så kommer du till sidan om Franklinträdet.

De vita blommorna är sju cm i diameter och påminner om magnolia/kamelia-blommor och blommorna doftar. Trädet blommar i juli-september och bladen som kan bli 15 cm långa får orangeröd höstfärg. Även frökapslarna är vackra i formen. Trädet blir runt sex-nio meter högt (lite olika rapporter). Enligt trädägare i USA verkar Franklinträdet hyfsat härdigt. En ägare berättar att de bor i en zon med vintrar på -23 grader och att deras träd klarade till och med en tio dagars köldknäpp på -34 grader utan att ta alltför mycket skada. Trädet tycker om surjord och vill ha humusrik jord med bra dränering, men vill inte stå torrt. Hos oss kommer det att bli ett av två nya stora träd i Lunden. Plommonträdet och bigarråträdet från 1978 kommer inte att stå kvar där om 10-15 år och då vill jag ha två andra bjässar som Lundens ”tak”.

2. Blomsterkastanj, Xanthoceras sorbifolium. Det här är det andra stora trädet som gör Franklinträdet sällskap i Lunden. Blomsterkastanjen kommer ursprungligen från Kina. Den kom till Europa i början av 1800-talet och blir fem-åtta meter hög. Den har upp till 30 cm långa blad, blommar i maj-juni med 25 cm långa doftande blomklasar i vitt-gult-rosarött.  Fröna mognar i september-oktober. Blomsterkastanjen klarar amerikansk zon 4, vilket innebär vintrar ner till -30 grader. Både blommor, blad och ”nötter” i frökapseln är ätliga. Trädet trivs i de flesta jordar, men vill ha väldränerat. Det växer dåligt om det står skuggigt, men lätt skugga i ”skogsbryn” går bra.

Kan inte visa bild här på bloggen ännu, men klicka HÄR så kommer du till en sida med flera bilder och info om trädet.

Och så tre fina buskar.

3. Bollbuske, Cephalanthus occidentalis, är den första. Den är en buske, eller litet träd, som blir en-tre meter hög. Kommer ursprungligen från USA. Den blommar juni-september och de två-tre cm stora vitgula nektarrika bollarna lockar både fjärilar och bin. De stora bladen, upp till 15 cm långa, sitter kvar länge på hösten. Bollbusken vill ha sol (men lätt skugga går bra), lätt fuktig näringsrik jord och är härdig till svensk zon två (3). Enligt amerikansk zonkarta ska den klara ner till -28 grader.

bollbuske
Bild lånad med tillstånd av Natural Landscapes Nursery.Klicka HÄR så kommer du till sidan om bollbusken.

4. Vinterkryddbuske, Chimonanthus praecox, är den andra. Den är en buske eller litet träd som blir tre-fem meter hög och har ljust vitgula doftande blommor i februari-april. Bladen blir upp till 20 cm långa. Busken är lättodlad och trivs i sol/halvskugga, men vill ha vindskyddat läge. Tyvärr bara härdig i zon 1.

Kan inte visa bild här på bloggen ännu, men klicka HÄR så kommer du till en sida med fin bild och info om busken.

5. Pärlsvansbuske, Stachyurus praecox, är den tredje. Den kommer från Asien och blommar på bar kvist från februari till april. Den har ljust gula blomhängen som kan vara upp till tio cm långa. Blommorna doftar. Busken trivs i sol/halvskugga och vill ha lätt fuktig jord, väldränerat och vindskyddat läge. Tyvärr bara härdig i zon 1.

Kan inte visa bild här på bloggen ännu, men klicka HÄR så kommer du till en sida med fin bild och info om busken.

Det var mina nyheter det. Kanske har en och annan av er som läser här hittat en ny favorit att spana efter. Här lovar de +5 grader i helgen, så jag hoppas på några timmars löv- och ogräsplockande i trädgården. För den som hellre är inomhus vill jag ännu en gång tipsa om podradion Odlarna (som man kan lyssna på via datorn/mobilen). Senast ut att bli intervjuad är Karin Berglund. Missa inte. Bland tidigare intervjuer finns bland många andra Lena Israelsson, Hannu Sarenström, Karin Eliasson, Johannes Wätterbäck och Stefan Sundström. Ha en fin helg!

30 tankar på “Årets nyhet hos mig ~ ett utdött träd med ljuvliga blommor

 1. Roliga inköp du hittat 🙂 Har en Frankliniana och den fick verkligen underbara höstfärger. Eftersom den lär vara svår att flytta satte jag den i kruka i höstas för senare utplantering när den har fått sitt ‘stede’.

  Nej jag har inte gjort någon lista. Men jag har ett antal släkten som jag gillar och väljer när jag ser på plats. På den plantskolan finns mycket men också en hel del i något fåtal exemplar. Så för mig är det öppet sinne när jag vandrar upp och ner i raderna.

  Ha en fin helg, Kram, Carina

  • Men, så kul att du har min nya favorit! 🙂 Har du frösått Franklinträdet? Jag är väldigt intresserad av allt du kan berätta om det, hur det har betett sig i vårt klimat och så. Hur snabbt har det växt till exempel?
   Jag tror jag vet vilken plantskola du menar. Jag skulle få akut habegär om jag kom dit, så hittills har jag avstått besök. Och så kan jag inte alla konstiga släkten och skulle säkert gå rakt förbi en del gobitar för att de inte gör något väsen av sig precis just då. Så att i lugn och ro titta på en lista innan jag bestämmer mig passar mig utmärkt. Och så vet jag ju vad jag ska betala också (om jag nu får allt jag vill ha förstås).
   Kram Kristina

  • Haha! Ja, det lutar väl åt det. 😉
   En del växter som jag har tröttnat på, men som andra gillar, får flytta vidare. På så sätt skapas luckor där mina nya favoriter kan flytta in. Trädgårdsintresset och vad man tycker om för växter utvecklas och förändras över åren. På senare år har jag ännu mer valt växter och träd som gynnar fågel- och insektslivet till exempel.
   Kram Kristina

 2. Wow så spännande med dina nya träd och buskar. All lycka till med dem. Vilken fantastisk blomma på Franklinträdet, helt underbar. Hur stor trädgård har du? Min är nog för liten för att ta in så stora träd.
  Ha en skön helg
  Kram Maria

  • Knappt 1000 kvadratmeter. Huset är 6,5 meter högt så jag försöker hålla den höjden i minnet när jag letar nya träd. Vårt gamla bigarråträd (som är det största trädet hos oss i nuläget) är 7-8 meter. Där någonstans drar jag gränsen för vad jag tycker är lagom stort i en villaträdgård med grannar nära inpå. Sedan får man chansa ibland. Maxhöjden är ju under optimala förhållanden om många år (för de träd som växer långsamt). Tänk så många år jag får njuta av ett vackert träd, nog kan det vara värt det även om något enstaka skulle bli ”för stort” med tiden. Det finns massor av vackra mindre träd på 3-5 meter, bara hojta till om du är på jakt efter något. 🙂
   Kram Kristina

 3. Åh! Jag är så fascinerad av alla dina träd och buskar redan… O nu kommer fler, mer. Tänk vad det finns!!! Ja, och inser att min täppa är alltför liten, men flera lockar. Kanske kanske ändå… Hursomhelst, ska bli jätteroligt att följa din resa med dessa.
  Tack för ett mycket givande inlägg. =o))
  kram
  /Katarina

 4. Ser att det är hos Ludwig du handlat….han kan han och är mycket kunnig. Fin, fina inköp har du gjort!!Just Bollbuske, Cephalanthus occidentalis frösådde jag för några år sen och den överlever här uppe i norr men kommer nog aldrig bli någon buske på 3 meter .
  Jag önskar dig en underbar helg!!

 5. Så roligt att få veta lite mer om dina inköp. Jag är så fascinerad av historien bakom Franklinträdet. Och vilka blommor! Otroligt vackra. Och dessutom doftar dom. Tänk, tänk om dom aldrig hade samlat in de där fröna. Och tänk att du kommer att ha ett träd som härstammar från de frön som dom samlade in år 1765, ett träd som är utdött i det vilda. Tanken svindlar. Det är det här som är så fantastiskt med växtriket. Det ska bli så spännande att följa alla dina nyheter.

  Ha en fortsatt fin helg!

  Kram Anita

 6. Foj det lät verkligen spännande, måste spana in dina nykomlingar!
  Ha en riktigt trevlig helg o vecka, kram Ewa 🙂

 7. Många bra tips, som vanligt. Träd och buskar är mitt favoritämne också just nu, men jag kör mestadels vanliga, beprövade sorter, typ ölandstok. Skäms nästan lite, men jag hatar att misslyckas. Nu menar jag inte att det verkar finnas utrymme för sådant i ditt fall, noga och metodisk som du är.
  Lycka till med dina nyinköp och visa dem gärna. Rotsystem och när de slår ut/fäller löven tycker jag är intressanta uppgifter som man sällan hittar. Om bollbusken betonar min ungerska trädbok att jorden måste vara ordentligt fuktig. Den ska passa väldigt bra tillsammans med högresta perenner, med liknande krav, typ kransveronika och rosenflockel.
  Åh, nu blir jag sugen….
  Kram
  Marta
  Ps.
  Jag kommer nog till mässan i Malmö på lördag.

  • Förstår vad du menar, för med okända sorter är det trots allt lite vanskligare att få det rätt så de trivs. Jag har inte lyckats med allt jag har planterat, man får se en del som läropengae. Bollbusken vill tydligen växa riktigt fuktigt, så har jag också förstått det, så det blir rejält med humus i den planteringsgropen. Kanske blir den placersd i närheten av blivande dammen, har inte riktigt bestämt det än. Du får fundera ut en bra placering i din trädgård… 😉
   Jag hoppar över trädgårdsmässan i mars, men kanske ses vi ändå längre fram i vår/sommar?
   Kram Kristina

 8. Så otroligt fina träd och buskar du har fastnat för. Franklinträdet och blomsterkastanjen är helt sagolikt vackra. Så olika, men så vackra blommor var och en på sitt vis. Din lund kommer att bli en drömlund (det är den redan men med de här träden blir den magisk). Tyckte också väldigt mycket om bollbusken och vinterkryddbusken. Det var väl bara zonangivelsen där som jag skulle vilja klaga på 🙂 Verkligen frestande och fina inköp. Ska lägga växterna på minnet till mina framtida trädgårdsdrömmar.
  Kram Anna-Karin

  • Ja, zonangivelserna är inte de bästa ibland. Men jag blev faktiskt positivt överraskad av några av de andra nyheternas härdighet. Tycker så mycket om våra stora fruktträd, men eftersom jag satt många lite mindre fruktträd på andra ställen i trädgården så får det bli prydnadsträd som den framtida Lundens tak.
   Kram Kristina

 9. Hej Kristina! Jag är lekfullt galen i trädgården ibland och har satt två olika sorters Vinterkryddbuske i zon 2 men försöker behandla dem på Englanderskt vis med anpassat mikroklimat och förra säsongen var de gröna och fina efter vintern. Blomning är en dröm som kanske, med en del tur, kan gå i uppfyllelse.

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s