Nya komposthörnan växer sakta fram

Blommig Fredag har månadens bild som tema. Och då får jag väl visa vad som har hänt i komposthörnan sedan sist! 🙂

Vid de båda spaljéerna har nu plantorna med rosen ‘Mme Alfred Carrière’ planterats. De stod förr vid Stora trädäcket, men var för höga där. De har fått blå pärlhyacinter och rosa ‘Van Eijk’ tulpaner vid sina fötter. Mellan spaljéerna ska det bli en port med ett runt ”fönster”, som man kan kika in i. Maken har lagt gatusten i bågar runt rosorna och vid ”ingången” till komposthörnan. Till höger i bild syns trädgårdslandet och sparrisbäddarna.

Inne i komposthörnan ser det nu ut så här. Maken har lagt gamla cementplattor som golv och jag har baxat dit träramarna. Den närmast ingången är fylld med sand och där står diverse trädplantor på tillväxt. Klipper både idegransklot och ligusterklot. Ännu är de för små för att planteras ut, men här står de bra så länge. I den högra lådan är det extra jord. Just nu har jag jordslagit flera växter där.

Till höger om ingången skymtar vår varmkompost, en Biokub polar. Längst bort syns de två stora kompostfacken på vardera 2,5 kubikmeter. Har inte riktigt funderat ut hur framsidan på facken ska se ut, så ännu så länge kan jag inte slänga i hela facket. Ser ni den gröna busken i kruka till höger? Det är sötmandelplantan jag hittade förra året! Den är dryga metern hög nu.

Inne i komposthörnan syns varmkompostens svarta kub och bredvid den har vattentunnan på 300 liter kommit på plats. Just nu är tunnan fylld med kranvatten, men när nya boden är byggd blir det regnvatten. Planket ska fortsätta fram till boden (vars grund är den ljusa fyrkanten) och när allt är klart kommer komposter och vattentunnan och hyllorna med växter inte att synas från det här hållet.

Här sitter sonen och tar igen sig efter att ha hjälpt mig att skyffla upp all sten från gången som ska flyttas. Tur man har starka tonåringar i familjen! Hela området under bigarråträdet är nu tömt på växter. Nu ska gången läggas om på nytt ställe och därefter kan jag börja plantera det som ska växa i denna lite ”vildare” del.


Under det gamla plommonträdet ligger katten på högen med markduk och tar det hela med ro. Bredvid stammen har jag planterat tre stora ruggar med kaprifol. De ska få klänga sig upp i trädet och hänga ner från grenarna i snygga ”gardiner”. Ja, hoppas kan man ju alltid! 🙂 I förgrunden syns snygga hostan ‘Krossa Regal’.

I trädgården har första pionen slagit ut och de sena tulpanerna blommar för fullt. I växthuset växer tomater och gurka bakom fiberduk och i kökslandet är allt, inklusive squash, utplanterat nu. I helgen ska jag besöka en fin trädgård som jag har skrivit om HÄR. Vill inte missa deras rhododendronblomning och vackra japanska lönnar i vårskrud. Önskar en riktigt trevlig helg!

18 tankar på “Nya komposthörnan växer sakta fram

  • Blir förhoppningsvis bättre för varje gång jag uppdaterar. 🙂
   Ja, det är så skönt att få lite extra hjälp med det tunga skyfflingsjobbet.
   Vår katt vill gärna vara med i trädgården, glad över hans sällskap.
   Kram Kristina

 1. Ser ut att bli väldans praktiskt och ombonat för att vara en komposthörna. Ja, vad skulle man göra utan hjälpsamma barn? Det är guld värt.
  Idag när P. hade målat bryggan målade han en spalje´ och drivhuskupan av bara farten. Jag kan ta den lilla soffan också om du vill ,sa han. Fast det är klart bor man i en stadslägenhet är det härligt att få jobba ute i en trädgård, särskilt med sådant väder vi haft idag.
  Kul att du visar lite av varje från din trädgård.
  Kram Luna

  • Tack Luna! Visst är det skönt med hjälpsamma barn! Glad att du fått hjälp i trädgården, tror det är roligare att hjälpa till när man inte ”måste”.
   Tror att det är viktigt att visa resan, inte bara slutresultatet. Även om större omgörningar tar sin tid händer det ju små steg allt eftersom.
   Kram Kristina

 2. Vad flitiga ni är hela familjen! Snyggt med all ordning. Ska bli kul att följa hur växterna ger lummighet. Vad galet roligt med mandeln! Det är så man vill testa och stoppa ner några i landet;)
  Kram

  • Tack! Glad över sonens hjälp ska du veta! Mandeln trodde jag var en once in a lifetime, men vet du vad? I år hittade jag en ny planta i trädgårdslandet där jag hällt ut matkompost… Så nu har jag ett andra mandelträd, om än bara tio cm högt ännu så länge. Klart du ska testa att så! 🙂
   Kram Kristina

 3. Vad bra att få hjälp i trädgården, roligt när de engagerar sig! Det blir bra det där hörnet, himla praktiskt, och snyggt! Vad är det för kaprifol du planterat? Är sugen på en sådan, men det har inte blivit av. Vill ju ha en långblommande, doftande, som går i rosa ton, finns det ens?
  Tack för lugnande ord om Robinian! Jag tog nog lite för mycket, mindes inte hur mycket jag tog för två år sen, men som sagt, nu håller jag tummarna 😉
  Kram Gunilla

  • Vet inte vad det är för kaprifol, en av få växter som fanns här i trädgården när vi köpte huset. Tror det är minst tredje flytten… 😉
   Finns många olika sorters kaprifol, men den äkta är väl den som doftar mest (har jag för mig i alla fall).
   Kram Kristina

 4. Känner mig tjatig när jag upprepar mig men det är så otroligt inspirerande att titta in hos dig. Det ser så genomtänkt och välplanerat ut och så härligt när bygget går framåt. Jag känner hur det kliar i mina fingrar men den här envisa förkylningen vill inte släppa och nu har maken däckat så den här helgen händer det väl inte heller så mycket. Tur att man kan planera och tänka om …
  Ligusterklot, tack för den – nu fick jag ännu mer inspiration!

  • Vad glad jag blir för dina snälla ord, Anni! Jättekul om det jag berättar kan väcka tankar och ge nya idéer. Jag klipper klot av de fröplantor med idegran och liguster som dyker upp i trädgården. Gratis plantmaterial. 🙂
   Hoppas nu ni kryar på er snart och att du orkar vara ute en liten stund i helgen.
   Kram Kristina

 5. Skönt när projekten går framåt och man kommit över den magiska riva-ner-tröskeln och börjar bygga upp igen. Ser ut som det kommer bli en jättepraktisk yta.
  Kram, Carina

 6. Tänk att det kan vara så inspirerande och roligt att läsa om en komposthörna. Men det är det verkligen. Det kommer att bli hur bra som helst. Så roligt med sötmandeln som nu vuxit till sig rejält. Och katten vet hur man man flyter in i omgivningen. Perfekt kamouflerad mot markduken 🙂
  Ha en skön helg!
  Kram Anita

  • Det roliga består kanske av att se en idé förverkligas och se någon annan göra jobbet? 😉
   Sötmandeln trivs verkligen och för några veckor sedan hittade jag en ny liten planta, så nu har jag två mandelträd. Var jag nu ska ha dem?! 🙂
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s