Vår nya vilda hörna i trädgården

Det hinner hända mycket på en månad och nu är det dags för Månadens bild på Blommig Fredag. Och i och med det återvänder vi till det hörn av trädgården som är under omgörning. Så här ser det ut nu:
Sedan förra månaden är nya gången på plats och alla växter har planterats. Vid stammen på det gamla bigarråträdet ska klematisen ‘White Swan’ nästa vår blomma. Utanför fågelvoljären har jag planterat vita smultron och inne i den del där parakiter och vaktlar ska bo växer nu vinbär, dagliljor och prydnadsgräs. Alla tre icke giftiga för fåglarna.

I den bortre delen av kaninernas stora utebur, vid planket, är det planterat funkia, hallon, dagliljor och björnbär. Alla giftfria för kaninerna. Det enda vi måste hägna in är bigarråträdet och honungsrosen och klematisen som växer bredvid stammen. I väntan på att planket blir klart har jag hängt upp skuggväv och  några gamla jalusier för att skapa en ”vägg” mellan komposthörnan och uteburen för kaninerna.

Här syns lite mer av den omgivande trädgården. Till höger skymtar poolen och bortanför den Trädhörnet/vårt woodland. Spaljén i förgrunden på bilden är ena sidan av det nya kompostområdet. Här ska rosablommande rosen ‘Mme Alfred Carrière’ blomma nästa år.

Det som väntar nu är sådd av gräs i kaninernas och fåglarnas utrymmen. Sedan är det dags för maken att montera voljärväggar. I höst väntar bygge av fågelhus och kaninhus och sedan är det dags för de nya husdjuren att flytta in.

I hörnan precis utanför kaninernas utebur har jag skapat en ”vild” hörna.

Hassel ‘Barcelonski’, rabarber, silverbuske, fourberry, myskmadra och funkia. Någon kanske minns min förkärlek för att såga beskurna grenar i mindre bitar? Nu har äntligen alla pinnar kommit till ro på ett sätt som jag har sett framför mig medan jag har stått och klippt och sågat. Nävans lila blommor lyser i kvällssolen och på marken finns ett fat med vatten för igelkotten.

Det är säkert en och annan läsare som inte sett hur arbetet med nya komposthörnan, fågelvoljären och kaninburen har utvecklats, så låt oss titta tillbaka och se vad som har hänt sedan i våras:Mars. Gamla trädgårdskomposten är kvar, den nya byggs i två etapper. Säckar med olika singelfraktioner och jord står lite överallt och växter väntar på att flyttas. HÄR kan du läsa mer från mars månads inlägg.

April. Den gamla trädgårdskomposten är riven, första etappen av planket är byggd och grunden till fågelhuset är lagd. Lätt kaos råder när alla delar i 15-pusslet ska komma på plats… HÄR kan du läsa mer från april månads inlägg.


Maj. Den nya komposthörnan näst intill klar, växterna är uppgrävda och sonen har hjälpt mig ta bort den gamla grusgången. HÄR kan du läsa mer från maj månads inlägg.

Ska också visa hur kompostfacken blev till slut. Så småningom kom jag på en bra lösning och medan jag var i England på Chelsea Flower Show fixade maken två delar per fack som jag mycket enkelt kan kroka av och på efter behov.

Nu önskar jag en riktig trevlig trädgårdshelg! Har skördat den första gurkan i veckan och hoppas på fler nu när värmen kommer. Tomaterna blommar, men där är det långt kvar till skörd. Tur jordgubbarna börjar mogna! 🙂

16 tankar på “Vår nya vilda hörna i trädgården

 1. Härligt att det går framåt 🙂 Ni lägger väl någon form av nät under gräsmattan i kaninernas utebur? Även små kaniner gillar att gräva och vi hade hönsnät för att de skulle stanna där det var tänkt.

  Ha en fin helg! Kram, Carina

  • Visst är det skönt när det går framåt. 🙂
   Det blir en ordentlig nätspärr ner i marken runt om uteburen för att hindra kaninerna att ta sig ut och andra djur från att ta sig in. På delar av ytan inne i den stora uteburen lägger vi nät för att hindra grävning, men vissa delar i mitten får vara fria. Skulle de gräva ”för mycket” där får vi fixa det senare.
   Kram Kristina

 2. Vilket otroligt jobb ni gjort, och bra blir det. Kan se både rosor och klematis blomma fint, nästa år.Tidigt med gurka, har inte sett blommor på mina ännu, däremot har jag gröna tomater. Blev sent i år med allt i växthuset, men nu börjar det ta sig.
  Ha en trevlig helg /Marika

  • Tack Marika! Det gäller att se det framför sig i kaosfasen så man orkar in i färdigställandet. 🙂
   Det här varit en konstig säsong, inte minst i växthuset. Kul med tomatkart redan! 🙂
   Kristina

  • Tack Susie! Jo, visst är det ett projekt som tar tid. Jag har ju flyttat växter i ett par år för att vi på sikt skulle kunna få plats med fler husdjur i trädgården. Maken och jag jobbar bra ihop och det är nog en förutsättning. Nu är vi snart i mål med det här projektet, känns bra. Alla längtar efter att djuren ska kunna flytta in. 🙂
   Kram Kristina

 3. Vilket projekt! Kul att följa och roligt att se när det börjar ta form på riktigt!
  En bra kompostlösning är guld värd och din kompost ser riktigt bra ut!
  Kram Nora

 4. Så fint ni fått det och vad ni har jobbat på sen sist jag kikade in. Det händer verkligen massor med spännande hos er. Härligt med insektsboet du byggt av alla pinnar och smarta avkrokningsbara väggar till komposten. Så nätta och smidiga! Och så snyggt ni gjort med grus, plattor och stenar. Det är en annan trädgårdsdel att gå ut i nu jämfört med mars och april. Härligt för er!
  Kram Anna-Karin

  • Ja, visst har det hänt saker sedan tidigt i våras, det är kul att se för oss också. 🙂
   Jag är jättenöjd med makens lösning för kompostgavlarna, tror det kommer att fungera fint.
   Bredvid pinnstapeln står ett vattenfat också, hoppas vår besökande igelkott hittar det i sin jakt på snäckor. 🙂
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s