Typisk svensk sommar och skördeklart i trädgården

Ena veckan strålande sol och varmt, andra veckan svalt och ihållande regn. Typisk svensk sommar med andra ord! 🙂 Nu har vi fått 40 mm regn på två dagar. Bra med en ordentlig rotblöta och tacksamt att regnet kom lugnt och stilla. Blåsten däremot är jag inte förtjust i, den har brutit flera grenar på våra blommande prydnadsbuskar.

Följ med på en rundtur i trädgården och se vad som händer här just nu. Jag börjar med det ätbara i trädgården, så får det bli prydnadsväxter i nästa inlägg. 🙂 Om du vill se bilderna i stort format så klickar du bara på någon av dem så kommer de upp som ett bildspel.

I Bärlandet är jordgubbarna redo för plockning och vinbären snart likaså. Hallonen och krusbären dröjer något ännu. Lingonen tyckte inte om minusgraderna i våras, men några blommor är det ändå i år. Blåbärstryn fick jag av en trädgårdsägare förra sommaren, men ännu är den för liten för att ge bär. Längs med spaljén klättrar minikiwi, jag hoppas den ska blomma och ge skörd om ett par år. Vi odlar upphöjt i Bärlandet och täcker marken med fårull för att maximera skörd och minimera sniglar och problem med torka.

I växthuset är det kart på tomaterna och gurkor har vi skördat i ett par veckor nu. Ampeljordgubbar växer i fred för sniglar och dåligt väder i växthuset och ger mig lite extra lön för mödan när jag går mina trädgårdsrundor. 🙂 Att det regnar är också bra för droppbevattningen som sköts via solceller. Ju mer sol, ju mer vattning, ett system som passar perfekt för växthus.

I Trädgårdslandet finns det gott om sallat att plocka och nu har mangolden börjat ta fart också. Svartkålen och brysselkålen växer sig stora i sina tält, förhoppningsvis säkra för larver som liksom vi uppskattar dem. Även här täcker jag med fårull runt kål, squash och majs. I de upphöjda bäddarna med en utskjutande överliggare längst upp är det sällan sniglar och snäckor hittar upp, även om det händer extremt blöta somrar. Just nu blommar honungsrosen mot husväggen och det surrar av humlor och bin.

I Örtagården finns det förstås örter av olika slag att skörda, men här växer också björnbär, boysenberry, vinrankor med mera. Förra året planterade jag svarthallon ‘Munger’, ska bli spännande att se hur de smakar.

På andra håll i trädgården växer smultron, körsbär, amerikanska blåbär och äkta kvitten. Det ser ut att bli en fin skördesommar. 🙂

Önskar en fortsatt trevlig helg och en fin julivecka!

14 tankar på “Typisk svensk sommar och skördeklart i trädgården

 1. Mmmm … jag älskar att läsa om ätbart. Så roligt med en statusrapport från dig. Så härligt det låter med ett bärland. Men visst hade ni jordgubbarna i lådor som ni flyttade förut? Det ser så frodigt och fint ut hos dig. Vi har gurkor på gång också i uterummet men jag var sen att så så det tar nog någon vecka till. Minimajs har jag prövat för första gången i år. Vet inte alls hur det kommer att gå. Svartkålen och grönkålen står ju helt fritt hos mig. Jag vet att larverna troligen kommer att invadera. Men förra året satte jag faktiskt ut ett par broccoli som blev över och dom klarade sig helt utan angrepp. Så jag håller tummarna att dom inte hittar dit 🙂

  Tack för en härlig rapport! Hoppas vinden gett med sig nu och att buskarna inte tagit alltför stor skada.

  Ha en skön söndag!

  Kram Anita

  • Vi hade jordgubbar på flera ställen förut, det är helt rätt, men i samband med att de i plastlådorna blev gamla slängde jag dem och planterade ut mina tofsliljor där.
   Jag har klarat kål utan nät vissa år, men andra har invasionen blivit så stor att plantorna varit bortom räddning. Ännu så länge ser allt bra ut och kålen är lätt att nå då tälten har dragkedjeöppning. Hoppas dina kålplantor fortsätter att må bra. 🙂
   I dag skiner solen och det blir lite utetid.
   Kram Kristina

 2. Men oj, va mycket olika ni odlar! Intressant läsning.
  Va skönt det låter med 40 mm regn. Här har vi fått totalt 99 mm sedan 1:a april, merparten i juni då vi fick totalt 55 mm. Prognoserna säger ofta att vi ska få regn, men det blir sällan något. Det är inte bara fördelar med att bo nära havet 😦
  Vilket snyggt golv ni har i växthuset btw!
  Önskar dig en riktigt skön söndag och första julivecka!
  Kram Nora

  • Och ändå är det inte allt vi odlar Nora. 🙂
   I dag skiner solen och regndropparna har torkat upp. Det är verkligen för- och nackdelar med olika lägen.
   Golvet fyndade jag när en verksamhet skulle stänga. Gav en spottstyver för de fina kalkstensplattorna och sedan pusslande sonen och jag ihop golvet. Det är nog mitt bästa fynd för trädgården.
   Kram Kristina

 3. Ser gott ut med allt ätbart. Kanske kommer även jag igång med det på allvar nästa år när odlingslådorna står klara….nu blir det lite fjuttigt med några krukor här och där.
  Ha det fint!

 4. Gott med ätbart i trädgården. Och säkert underbart för barnen att gå ut och plocka bär. Kryddor är ett måste för mig liksom en del grönsaker. Har skördat första broccolin och grönkålen. Odlar inte så mycket bär eftersom jag bor nära skogen och trädgårdsvarianterna sällan når samma smaknivåer. Lat är jag också och det som växer i skogen slipper jag sköta 🙂

  Kram, Carina

  • Perfekt med ätbart man inte behöver sköta! 🙂
   Det bästa är att plocka bär direkt och stoppa i munnen om du frågar mig. Solvarma och söta jordgubbar, få saker som går upp mot det. 🙂
   Kram Kristina

  • Larver, sniglar och andra kryp tar sin beskärda del. 😉 Men det finns så det räcker till oss också. Det bästa är att äta lite sockerärtor eller vinbär på plats i trädgården.
   Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s