Nya höstrabatten och ändrade vanor i trädgården


Det är dags för fler nya vanor i trädgården. Efter 2,5 år med nya utemiljöjobbet letar jag fortfarande efter mitt nya trädgårdsjag, hur jag ska förhålla mig till min egen trädgård efter att ha haft helt andra krav på den i 15 år. En del pusselbitar har fallit på plats, andra inte. Jag testar hela tiden nya saker och utvärderar hur det känns och om det fungerar bättre. En av sakerna som jag har blivit bättre på är att bara gå runt i trädgården och titta på det som händer just nu och njuta av det. Som astern ‘October Skies’ i Stäpprabatten som blommar med en sky av små lila blommor framför kopparlönnen.

Höstsilveraxet utsågs i veckan till Årets perenn 2018 och det tycker jag var ett bra val. Doftar underbart så här års!

I höst ska jag testa att ”städa” lite mer än vad jag brukar. Fungerar det bättre och ger en lugnare vår? Ska bli intressant att se. Jobbmässigt är våren den intensivaste perioden och då behöver jag ha mindre ”jobb” och mer ”koppla av” i min egen trädgård.
Ullungrönn ‘Dodong’ och rönnsumaken ‘Tiger Eyes’ har så vackra höstfärger.


Rosen ‘Moonlight’ blommar och blommar… Fram till frosten brukar jag kunna njuta av de fina blommorna.

Nästa år, söndag 1 juli, är det dags för Tusen Trädgårdar. Ser fram emot nya härliga trädgårdsmöten. Jag vill ha en rolig vår med förberedelser och frösådder. Nästa år är det ju hemmasommar och då vill jag odla rejält med både grönsaker och sommarblommor. Har precis fått en leverans med fler än ett dussin olika zinniasorter från en fröfirma i USA som har jääättemånga sorter i sitt sortiment. Ska bli spännande att prova några nya (och en och annan favorit).

I våras planterade jag en ny höstrabatt under gamla plommonträdet. Korallkornell, höstaster, höstanemoner, aklejrutor och olika prydnadsgräs bildar stommen så här års. Några av sorterna blommar lite försiktigt i år, men det går ändå att få en föraning om hur det kommer att bli om ett år eller två.

Önskar en fin oktoberhelg! Nästa vecka firar bloggen Kristinas oas 5 år. Tänk så snabbt tiden går! 🙂

16 tankar på “Nya höstrabatten och ändrade vanor i trädgården

 1. Precis som dig har jag försökt att ändra mitt förhållande till min trädgård – fast jag gör tvärtom! Jag har slutat med att vara så petig i trädgården, istället får den frodas lite ifred. Vilket märks på ogräsens framfart. Så just nu är det är trist väder sitter jag mest inne och tittar ut och njuter av att hösten är på intåg. Förr så blev jag lite stressad av alla barr loch löv och tyckte att jag bara ”måste” ut och räfsa. Nu – försöker – jag blunda och bara njuta av färgerna och den höga klara luften, om det inte regnar förstås!
  KRAM och trevlig helg
  Susie

  • Hihi! Ja, ibland för man ha skygglappar och ignorera och i stället titta på det vackra.
   Har lite för många små växter för att kunna släppa rensandet, då dör de ut. Men ogräsfritt är det definitivt inte här. 🙂
   Kram Kristina

 2. Fina höstbilder från din trädgård 🙂 Berätta gärna var du köpt zinniafröerna från.
  Att hitta en lagom balans är viktigt. Men sen kan det också få variera från år till år vad och hur mycket man vill göra.
  Ha en fin helg! Kram, Carina

  • Tack Carina! Zinniafröerna köpte jag på swallowtailgardenseeds.com
   Tog ett tag innan de kom, men allt fungerade bra.
   Visst varierar det vad man vill och orkar/hinner från ett år till ett annat. Jag har strukit/valt bort en hel som inte är nödvändigt för just mig längre, dahlior för att ta ett exempel. (De är jättefina, men böket med att driva dem, plantera ut och ta upp väger inte upp för mig.)
   Kram Kristina

 3. Oj, är det strax 5 år sedan du började med din blogg. Ja tiden går verkligen fort. Jag tror jag har varit med dig hela tiden. Och det har varit många trevliga stunder.
  Så mycket fint du har som blommar i din trädgård. Du har en väldigt vacker vit höstaster. Jag ska satsa mer på astrar till nästa år. Den här tiden är det bara dom som lyser upp, ja förutom alla färgglada blad förstås. Och så har jag bestämt mig för silverax. Har sett dom på så många bloggar nu att jag blivit sugen.
  Det där med nya vanor tar säkert sin tid. Jag städar ju alltid på våren och det tar verkligen sin tid. Ska bli spännande att följa hur du upplever att städa på hösten istället … och hur trädgården upplever det. Men jag förstår att det är mer praktiskt för dig. Du har ju en väldigt intensiv jobbtid på våren.
  Nätterna är kalla här nu. Inatt var det bara +1. Det är nära frost och jag måste ta in kamelior, citrus, nerium och annat för vinterförvaring. Jag försöker ha dom ute så länge som möjligt för dom trivs ju ute men det gäller att inte vänta för länge.
  Hoppas du får en skön hösthelg!
  Kram Anita

  • Tror också att vi har följt varandra nästan hela tiden, och trevligt har vi haft! 🙂
   Det finns många fina höstastrar som inte nödvändigtvis blir kala och bruna nertill. Höstsilveraxen rekommenderar jag verkligen. Fuktigt läge (eller stödvattning) och så sol på blommorna på sensommaren så de hinner slå ut. Jag har de grönbladiga, de röda är vackrare och de som avses som Årets perenn.
   Jag har ju också städat mest på våren, men jag orkar inte det. När lusten till den egna trädgården avtar så gäller det att styra om. Nu kommer jag att ta bort en hel del visset redan under hösten, hos de perenner som tål det.
   Vi har haft kallt här, men ingen frost. Begoniorna blommar på. 🙂 Snart dags att börja plocka in frostkänsligt, men det får vänta liiite till. Nu ser det inte ut att bli nollgradigt den närmaste veckan.
   Kram Kristina

 4. Härligt inlägg, kul att läsa om hur du tänker och resonerar. Klokt tycker jag.
  Alltid lika mycket fint i dina rabatter. Jag är fortfarande lite förbryllad över att jag inte saknar min trädgård, men jag har ju landet:). Din zinniabeställning blev jag nyfiken på, de är ju så fina.
  Ha en fin helg
  Kram Maria

  • Tack Maria, tror att andra också funderar och kanske sätter mina ord igång egna ändringar.
   Skönt att du inte saknar trädgården (tänk så hemskt det hade varit!) Tror också att det är för att du har Sabelhagen att besöka.
   Zinniorna beställde jag hos swallowtailgardenseeds.com
   Kram Kristina

 5. Intressant det du skriver om att finna sitt trädgårdsjag. Något som vi nog alla funderar på men kanske inte alltid är medvetna om, eller ens kan formulera för oss själva, Trädgård tar tid och informationsflödet är enormt. Är man en sån som jag, som vill otroligt mycket, gäller det att hålla för både ögonen och öronen ibland och bara dimpa ner och njuta av det som är. Så sant!
  Oktoberastern med sina blålila blommor och gula och rostfärgade mittpartier är underbar. Med kopparlönnen i bakgrunden därtill, supersnyggt. Också den nya höstrabatten med astrar, höstanemoner, prydnadsgräs, aklejrutor och korallkornellens vackra höstfärger ser så fin ut med sin härliga kombination av växter.
  Din blogg är en sann inspirationskälla och att den i nästa vecka fyller fem år måste kännas smått otroligt. Fem år är en lång tid. En lång tid under vilken du gett oss massor med idéer och njutning.
  Vill tacka för allt det och ser fram mot mer i framtiden. Stort tack!
  Apropå idéer så har jag alltid suktat efter din ullungrönn. Nu har jag äntligen berett en plats, så till våren får jag en alldeles egen liten en. 🙂
  Kram Anna-Karin

  • Tack snälla Anna-karin, jag blir ju alldeles rörd av dina ord! Bloggen är ju främst min dagbok över vad som händer i trädgården och mina planer och funderingar där. När det ger andra inspiration blir det liksom en bonus och något som gör mig lika glad varje gång!
   Vi måste ju alla ändra vårt förhållande till trädgård förr eller senare, när åldern och/eller hälsan sätter p, och det är säkert en process som alla inte reflekterar över om det kommer smygande. Blir det stora förändringar på en gång – som med mitt jobbyte – blir det mer uppenbart.
   Underbart att du nu får en egen Ullungrönn! Du kommer inte att ångra dig. 🙂
   Kram Kristina

   • Jag känner mig säker på att det är många som finner inspiration hos dig. Din blogg är både superfin och matnyttig.

    Ett jobbyte är nog oftast lite krävande och att tiden som man kan vara i trädgården då blir mindre, i alla fall tillfälligt, det kan jag förstå. Allt har sin tid men att ta sig tid att njuta av trädgården är nog det viktigaste.

    Tyvärr är det väl så som du skriver att också sjukdomar och ålderdom i hög utsträckning påverkar trädgårdslivet, men i det fallet tillhör jag dem som föredrar att blunda lite och tro på att jag en dag ska bli en vital gammal gumma med massor med energi. Nånstans i bakhuvudet vet jag förstås att livet kan förändras men det får jag ta om och när det kommer. Tänker jag.

    Hoppas du trivs med ditt nya jobb trots att det verkar vara krävande.

    Önskar dig en finfin oktober!
    Kram Anna-Karin

   • Hoppas också att jag får vara vital långt upp i åren, men sådant vet man ju tyvärr inte på förhand.
    Jag är kvar på ”nya” jobbet som jag hade sist vi träffades. Trivs bra med det, men sedan krockar det ju lite med min egen lust att trädgårdera under vissa perioder.
    Kram Kristina

 6. Bra ämne att ta upp… ändrade trädgårdsvanor och ens eget trädgårdsjag. Förstår din situation. Förra året trodde jag det var kört för min del. inte för att jag är jättestark i år heller, men viljan finns där nästan ännu mer i år. Det handlar om prioritering av annat och att förenkla samtidigt som att dela upp jobben under året, tom dagsplocket och ta hjälp med tunga saker. En sak vet jag att om jag skulle sluta trädgårdera eller låter den gå igen, då är jag inte samma person längre. Min egen trädgård kan aldrig jämföras med mina kunders, min är själen. Vi är ett släkte för sig som får styrka av att hålla ihop och läsa varandras bloggar och Insta. Vi kan både pausa och vara mindre alerta med nya projekt och perfekt ordning men kommer tillbaka på något sätt.
  Hösten är ju en lugn period som vi kan ta tillvara mer genom att förbereda för nästa säsong. Under våren händer allting fort, även om man är pensionär, fattar inte hur jag fick ihop allting förut. (Jo, man orkade mer.)
  En av dina trogna läsare
  kram Luna

  • Jag kan bara hålla med dig i det du skriver. Jag skulle inte heller vara samma person då. Istället gäller det att tänka om, tänka nytt och försöka hitta en ny balans där det som behöver göras blir gjort, utan att energin försvinner och det känns som övertid på jobbet. 😉
   Våren är på ett sätt ännu mer njuta av trädgården (än vad hösten är), glädja sig åt allt som kommer upp i rabatterna och se fram emot den nya säsongen. Skönt då att göra lite mer nu och ha mindre på fixalistan i vår.
   Kram Kristina (en av dina trogna läsare)

 7. Så skönt att du visar lite mänskliga drag 😉
  Det är nog bara du själv som ser att din trädgård inte är så där perfekt som den borde vara i dina ögon. Vi andra ser bara det perfekta! Min filosofi är lite tvärtom; jag satsar på saker som besökare ska se istället för allt det som jag inte hunnit med/brytt mig om/orkat göra. Jag vet att jag sagt det förut hos dig, bloggar som din inspirerar mig att bli ordentligare, men det räcker bara en bit 😀
  Kram och grattis till fem år i bloggvärlden!

  • Haha, mänsklig hoppas jag verkligen vara! 🙂 För mig handlar det inte om att trädgården ska vara perfekt (och den är definitivt inte ogräsfri), utan mer om att känna lust till det jag gör där när jag gör det. Jobbar gör jag klockan 7-16, om den egna trädgården känns som övertid så är det ju totalt fel känsla. Är du med på hur jag menar? Min egen trädgård ska ju ge mig glädje, inte vara till besvär. Det är den mentala omställningen som är svårast, att inte göra så mycket efter jobbet som jag en gång gjorde, men ändå ”hinna med” hyfsat det som jag vill göra. Ska göra ett inlägg i vinter om allt jag leanat bort numera. 🙂
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s