Höstblomning i min septemberträdgård

Vilken skön septembervecka det blev! Precis vad jag behövde, lite egentid i trädgården. Just nu håller jag på att plantera ut de perenner jag vintersådde och som vuxit sig stora över sommaren. Samtidigt förbereder jag plantöverskottet till försäljning när vi har öppen trädgård 11 oktober och det jag inte vill ha kvar, ja, det hamnar i komposten.

Följ med på en liten trädgårdsrunda hemma hos oss:

Del av planteringen på framsidan, med kopparlönnen, gräset Miscanthus sinensis ‘Morning Light’, jätteverbena, fläckflockel och kärleksört. Det disiga kvällsljuset är så vackert här.

I Lunden ser ut så här på hösten. Höstflox, olika sorters höstastrar, diamantrör och höstanemoner.

I Trädhörnet blommar sommarrudbeckiorna ‘Sahara’ på och i bakgrunden syns hortensian ‘Wims Red’ vars blommor har börjat dra åt mörkrosa.

Höstcyklamen, Cyclamen hederifolium, har börjat blomma. De är inte så många ännu, men jag hoppas de ska bli fler och fler med åren.

Jasmintryn, som jag köpte i Danmark i våras, blommar nu. De doftande blommorna är så fina! Med tiden ska den lilla busken bli ett träd på 3-4 meter… Jag planterade busken vid ingången och flyttade trollhasseln ‘Diane’ till Trädhörnet i stället. Höstblommande träd vill jag ha nära ingången.

Flera rosor blommar om, den här heter ‘Hot Chocolate’ och är så snyggt brunröd i sin färg.

Ginnalalönnen har redan börjat tappa sin blad, den är av någon anledning tidig med det de flesta år. I dammen och trädhörnet ligger det fullt med gula blad. Men vad gör väl det när vinterliljan blommar så vackert. I år är det många stänglar, minst dubbelt så många som förra året. Så glad för det! 🙂

I de upphöjda bäddarna växer sig kålen allt större i sina tält. Ännu så länge tar jag inte bort dem, jag såg en kålfjäril så sent som förra veckan… Det som växer i gången är gurkört. Förr såg jag plantorna närmast som ogräs, numera får de växa sig stora innan jag tar bort dem: kaninerna älskar nämligen att äta gurkört!

I veckan skördade jag de sista plommon- och bifftomaterna som växte i krukor på trädäcket, nu har jag bara körsbärstomater kvar i växthuset. Någon vecka till, sedan är det dags att ta bort dem också när kylan drar in på allvar.

På tal om skörd: i år har vi för första gången fått vindruvor! 🙂 Det här är mörka ‘Einsat’ som är kärnfri. Druvorna är inte så stora (jag borde nog gallrat mer), men söta och goda. De gröna ‘Remaily seedless’ har inte mognat klart ännu, vi får se om de orkar det… Om inte så får jag väl göra druvjuice på dem!

I dag kom fina trädgårdskissen Silver, 9 år och sex kilo stor och höll mig sällskap på trädgårdsbänken en stund. Han får precis plats i knät. Ni ser, jag sitter faktiskt ner då och då! 😉

Med det önskar jag er en fin vecka! Titta gärna in på Trädgårdsfägring och se vad andra trädgårdsbloggare skriver om.

11 tankar på “Höstblomning i min septemberträdgård

 1. Hej Kristina!
  Ser så fint ut hos dig. Vackra höstfärger i trädhörnet, Sahara skall jag så till nästa år, så fina färger på den, och vacker blomning på Jasmintry, som jag inte sett förr. Ser härligt ut med så stora fina klasar av vindruvor.
  Ha det gott /Marika

  • Tack så mycket Marika! Visst är Sahara fin? Gillar den dova färgskalan, känns helt rätt i september.
   Superglad för vindruvorna, inte minst att de var så pass goda att äta direkt. 🙂
   Tack detsamma!
   Kristina

 2. Trädgården ser som alltid välskött och välmående ut, trots att hösten är här. Ser att du har ‘Sahara’, verkar vara en favorit hos många. Ska se till att så den nästa år. Kul med vindruvorna. Våra hann koltrastarna tugga i sig innan vi kom oss för att plocka.
  Klart man måste sätta sig ned och njuta ibland!
  Allt gott. /Ulrika

  • Tack så mycket Ulrika! Sahara är tacksam, men den är också sen med blomningen antingen man har övervintrade plantor eller nya. Men så här års förlåter jag dem gärna segheten, får nu är de ju som snyggast! 🙂
   Vi har inte så ofta koltrastar här och har fått behålla våra druvor, som tur är…
   Brukar få höra det där med ”och hur ofta sitter du där då?!” när man visar fina sittplatser i trädgården. 😉 Men jo, jag tar mina små pauser då och då. Och att ha sällskap av en kelig katt är ju inte helt fel.
   Kristina

 3. Vilken härlig höstvandring i din trädgård! Och så fin bilden är där du sitter med trädgårdskissen med det mycket passande namnet Silver i knät. Han har ju verkligen en päls likt silver.
  Tänk att du har höstflox som blommar nu 🙂 Mina höstflox slutar alltid blomma i augusti. När det gäller röda löv så har vi haft en del kalla nätter här, inte frost men med bara några plusgrader. Det har gjort att många löv antagit en vacker röd nyans i år. Så det kommer nog att bli många gula och eldiga nyanser i höst.
  Hot Chocolate’ var oerhört snygg i sin färg. Ser att också du har ‘Sahara’. Den är vi många som har. Mina övervintrande ju och har blommat enormt med mängder av olika färger och former. Jag borde gå ut och ta lite bilder för solen skiner.
  Och vänta nu … brukar du ha höstcyklamen? Skrev just ett svar på din kommentar hos mig, att när du lägger ut dina första cyklamenbilder är ett av mina första vårtecken. Nu blir det även ett hösttecken ser jag 🙂 Älskar dina cyklamenbilder.

  Nehej, nu är det dags att ta hand om lite tomater. Min skörd är enorm precis som förra året. Har redan hunnit gjort marmelad på 3,5 kg gröna tomater. Och ikväll blir det tomatsoppa.

  Ha en fortsatt fin septembervecka!
  Kram Anita

  • Tack Anita! Han är verkligen en fin kisse, vår Silver. 🙂
   Vet du, jag tror du behöver komplettera med fler höstflox. Jag har ju ganska många olika och en del blommar tidigt och andra sent. Och det är ju ganska trevligt, för då finns det blommor med god doft länge i trädgården.
   Jag hoppas på fina höstfärger i trädgården, men man vet ju aldrig.
   Japp, nu blir cyklamen även ett hösttecken! 🙂 Med tiden hoppas jag på en fin liten grupp med blommor.
   Jösses, vad tomater du har! Lycka till med skörden.
   Kram och tack detsamma!
   Kristina

 4. Jasmintryn,såg jag den?! Vilken godbit!
  Hoppas att vädret är snällt fram till visningen, dina besökare blir garanterat lika lyckliga av att gå runt i din oas som jag.
  Vi svängde såklart förbi näten i Olofsström, det blev två. Hoppas att de fungerar på mina ställningar, ser att du har ett mittstolpe som jag inte har. Men, men, måtten är väl standardiserade tror jag.
  Kram!

  • Jag tror jag visade den? Vid sidan av ingången på framsidan? Den är inte så stor än, men blommorna är fina.
   Ja, hoppas på bra väder med lagom kyla så träden får fina färger lagom till visningen, har några besökare som ser fram emot att få se det. 🙂
   Vad bra att ni hittade kålnäten, hoppas de ska hjälpa till nästa år att ge bra skörd. Du eller maken kan säkert fixa till ställningarna så det passar.
   Kram Kristina

 5. Pingback: Trädgårdsåret 2020 sammanfattat i 12 bilder | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s