Så här gick det med 2020 års trädgårdsplaner

Dags att summera hur det gick med trädgårdsplanerna för året som gått. Inför 2020 valde jag några ledord: Odla ätbart, Maxad blomning och Välkommen besökare.

Odla mer ätbart. Ja, det gjorde vi absolut! Vi groddade olika fröer inomhus under vintermånaderna, odlade ärtskott och skördade höstsådda grönsaker i växthuset. Och sådderna utomhus drog igång så snart våren anlände. 7 juli såg ingredienserna till dagens sallad ut så här:

För en gångs skull räckte gurkorna till när jag hade fem plantor! 🙂 Och tomaterna! Så många goda nya sorter! Flera av dem lär återkomma i år. På bilden: Chilega, Chi chi san, Black sweet cherry, Artisan golden bumble bee och en okänd orange från Frankrikeresan 2019.

Men mest av allt älskar jag vår bärträdgård! Så många olika sorter att äta som godis! Mer om bären har jag berättat tidigare HÄR och HÄR.

Maxa blomning till buketter. Jodå, förutom att 99 % av zinniorna frös ihjäl i den där sena majfrosten så gick det bra. Har aldrig haft så fina luktärtor som i år när jag kallsådde dem tidigt på våren och de olika sorterna med blåklint, rosenskära, vädd och lejongap blommade fint och drog många pollinerare.

De många dahliorna jag köpte förra året hade jag varierad framgång med. De jag satte i kruka blev fina, de på friland åt sniglarna upp. Så nästa år är det helt klart så att dahliorna inte ska odlas på friland!En av sommarens många blombuketter. Dahlior, vädd, sommarflox, sparris, blodtopp med mera.

Välkomna besökare till trädgården. Ja, det blev ju en utmaning ingen av oss hade kunnat förutse… Men vi kunde trots allt öppna för besökare vid tre tillfällen under året. Vi ställde inte in, vi ställde om. Enkelriktade trädgården, bad alla hålla avståndet och såg till att det fanns handsprit tillgänglig. Speciellt vid majöppningen mötte vi så många tacksamma besökare, svältfödda på vad som helst som innebar att tristessen bröts, och våra besökare var så hänsynsfulla mot varandra att det kändes bra för oss trädgårdsägare också.

Sommar och semester. 2020 var vårt ”stanna hemma-år”, så för oss var årets semester ingen besvikelse, vi hade redan planen klar att göra småutflykter i grannskapet och titta på trädgårdar. Men något Malmö Garden Show eller Riksmöte med trädgårdsamatörerna (där vi skulle ha varit en av besöksträdgårdarna) blev det så klart inte. Men jag har faktiskt fått besök av Anni när hon och maken hälsade på oss i september! 🙂 HÄR kan du läsa hennes blogginlägg om besöket. Och jag och maken har besökt flera fina trädgårdar i Skåne, Blekinge och Kronoberg. En trädgård som det var extra kul att få återse var Maria på Almbacken. Trädgården är så fin och jag inspirerades också mycket av deras nybyggda glashus, vem hade inte velat slå sig ner där en stund?

Tillverka egen näring och jord. Jag fortsatte med att använda egen kompostjord och tillverka eget gödselvatten av brännässlor och vallört, och sällan har jag varit så glad för det som när nyheten om Krav-gödsel med bekämpningsmedel som hämmar tomater och chili brakade loss! Har du missat den nyheten, så läs gärna det HÄR inlägget hos Farbror Grön så vet du vad du ska undvika framöver.

Vallörten växer hos en trädgårdsbekant och i maj hämtade jag en rejäl säck för att göra gödselvatten som jag använder till allt som växer i kruka, från tomater till dahlior.

Trädgården i övrigt gödslas främst med välbrunnen fårgödsel som jag får av en arbetskamrat och trädgården har vuxit så det knakat med den gödningen. Jag använder också kaninernas gödsel, den är perfekt att lägga i krukor till de växter som ska ha en låg dos näring. Vaktlarnas gödsel hamnar i varmkomposten och hjälper till att hålla den igång under vinterhalvåret, den färdiga komposten hamnar sedan bland annat i sparrislandet.

Fler regnvattenstunnor. Planen var att öka antalet tunnor och det lyckades vi med. Vi samlar nu drygt 1100 liter spritt på fem olika ställen. Nytt för i år var att vi ”pluggade in” vår största vattentunna på 300 liter till stupröret från hustaket. Bästa vi har gjort! Räckte att det regnade lite så var tunnan fylld igen och jag kunde vattna alla krukor och de stora pallkragelådorna på stora trädäcket med regnvatten större delen av sommaren.

Historien om vår trädgård. Jag började också att berätta om hur trädgården har vuxit fram under 20 års tid i en serie här på bloggen. Ännu är jag inte klar, så den serien fortsätter helt enkelt under 2021. Har ju lite annat jag vill blogga om också! 😉 En av tankarna med serien var att få tillbaka blogglusten och det har faktiskt fungerat. Får försöka hitta på något annat tema sedan. Är det något du som läser här skulle vilja veta mer om?

Före och efter att Dagliljerabatten gjordes.

Jobbet och trädgården. Under 2020 har jag för första gången på fem år inte arbetat med utemiljö på jobbet, och det har faktiskt varit skönt. Nu är trädgården åter min avkoppling när jag kommer hem på eftermiddagen. Däremot har jag behållit min inställning till att bara njuta av trädgården under arbetsveckorna: fotografera, fixa lite, plocka buketter, skörda ätbart med mera. På helgerna tar jag de lite större göromålen som tar tid och det har fungerat riktigt bra.

Det här året har jag varit så glad över att ha trädgården att ägna mig åt, och den känslan delar jag gissningsvis med väldigt många av er. I och med att jag numera till största delen har ett skrivbordsjobb har jag arbetat hemifrån stora delar av hösten och vintern. Bonusen har varit att kunna gå en tur i trädgården på lunchen och se trädgården i dagsljus även de mörkaste månaderna när jag normalt bara ser den på helgerna.

Kreativt innepyssel i trädgårdens tecken. Det kände jag aldrig riktigt för. Men jag gick loss på lite annat i stället. Som de gamla krukorna som inte var i min smak, men efter en ommålning blev de lugnare i sitt uttryck och lät blommorna vara huvudnumret. Om färgen har klarat vintern bra ska jag måla om resten av de glaserade krukorna också, de här fyra var ett test.

Före och efter ommålning till mattsvart.

De gamla surdegarna (läs: projekt som stått med på listan i flera år):

Byta träribbor i fina trädgårdsbänken med gjutjärnsgavlar: Japp, det blev äntligen gjort! Vi fick tag på fina träribbor hos en lokal såg. Nu kommer bänken vi fyndade på loppis hålla i många år till.

Snickra en grind till komposthörnan: Japp, det blev gjort! Några dagar före Tusen Trädgårdar… 😉 Inget är som en deadline!

Bygga skydd till de nya soptunnorna: Nej, inte gjort. Vi har fortfarande inte fått dem. Upphandlingar som överklagats och annat har segdragit hushållsnära sortering i flera år. Men enligt kommunen ska de nya tunnorna komma i vår. Vi får väl se…

Uppdatera skissen över trädgården: Jodå, det fixade jag. Nu är allt från kaninhuset till vattentunnorna med.

Lägga in namnen på alla växter i trädgården här på bloggen: Nej, inte gjort.

Nu önskar jag er alla en fin januari! Hoppas ni bläddrar i frökataloger, läser trädgårdsböcker eller ritar i skissblocket som uppladdning till årets trädgårdssäsong! Det ska jag göra! 🙂 Länkar så klart till Trädgårdsfägring! Nästa vecka ska jag berätta mer om 2021 års trädgårdsplaner.

14 tankar på “Så här gick det med 2020 års trädgårdsplaner

 1. Ni är så effektiva och får så mycket gjort., Sen att man inte själv tycker att allt hunnits med det är ju en annan sak. Krukorna blev ju jättefina. Klart blommorna ska spela första fiol. Sen eloge för klimatsmarta lösningar, kompost, eget och närproducerat gödsel, vatteninsamling. Inte helt lätt att få till i villaträdgård där det inte finns utrymme för fulhörn och anordningarna är svåra att gömma. Heja er och god fortsättning!
  /Anette

  • Tack snälla Anette! Ja, ibland önskar jag att det fanns något hörn som inte syntes… Men ribbspaljén runt komposthörnan tjänar sitt syfte att dölja en del i alla fall och det är så skönt!
   Jag hoppas fler kan inspireras att fixa egen gödning, vatteninsamling och kompost, trots att de inte har så stor trädgård. Mer än man kanske tror går att förverkliga. 🙂
   Kram Kristina

 2. Ja, vi som har hage har virkelig vært priviligerte dette året.
  Imponerende avling spiselig du har hatt! Jeg har nok hatt flere tanker enn det som er gjennomført. Men agurkene ble bra, med to planter, og ny plassering i veksthuset 🙂
  Her blir også de fleste Dahlia satt i store krukker. Med kobbertape rundt! Må jo ha Dahlia.
  Nå er det på med frøsådd igjen.
  God helg!
  /Irene

  • Ja, dahlior vill vi ju inte vara utan! Så det blir krukor/upphöjd odling här i år.
   Vad skönt att gurkorna trivdes bra hos dig också! Kan verkligen sakna smaken av egenodlad gurka så här års. Men snabbare än vi tror är vi där igen. 🙂

 3. Hej Kristina!
  Det känns bra när det som väntat ett tag blir utfört. Jag har gavlar till en trädgårdssoffa men har inte hittat ribbor som passar. Vacker bukett, så fina färger. Sommarflox i liknande färger skall jag så för första gången i år. Förra året bestod mest av saker som ställdes in, skönt att ni kunde komma på ett sätt att visa er trädgård. Hoppas på en annorlunda sommar i år.
  Ha det gott /Marika

 4. Härliga bilder, och roligt att läsa om planerna och att se skissen över er trädgård! Jag tänkte inte odla alls förra året, men det blev tvärtom ett rekordår för att vara jag. Jag planerar just nu vad jag skall odla i år, och tror att jag skall fokusera på sådant som är gott att hämta i landet och äta under sommaren, och även sådant som fungerar att frysa och äta resten av året, som rödbetor och nyzeeländsk spenat. Jag tycker att det är så otroligt fint med rödkålshuvuden och de stora bladen, så kanske försöker jag mig på det. Ha det fint!

  • Tack Annette! Ja, odla det du tycker om och som ni gillar. Själv odlar jag minimalt med bönor (som bara jag äter), men massor av sockerärtor till exempel.
   Jag gillar svartkål, snygg och ger mycket skörd så här års, så det odlar jag hyfsat mycket av. Andra kålsorter har jag haft väldigt varierad framgång med. Hoppas det går bra med rödkålen hos dig! ❤

 5. Åh, ni otroliga människor! ❤ Tänk att jag fick komma och njuta hos er det där skitåret. Jag är så tacksam att det blev en liten road trip i september. Jag kan titta på mina bilder och din blogg och fascineras över att jag faktiskt varit där.
  Ser fram emot fortsättningen av berättelsen om hur er trädgård växt fram. Ni är så inspirerande och får mig att titta på min trädgård med andra ögon. Däremot har jag inte börjat kika i frökataloger än, vet ju hur lätt det går överstyr … 😉
  Kram ❤

  • Tack snälla du! ❤ Jag är också tacksam att vi fick en kort tid av "normalitet" i alla fall.
   Jag vet precis hur lätt det går överstyr med fröbeställningar… Men efter en inventering insåg jag att det var dags för lite nya inköp så nu är ett antal fröpåsar med både ätbart och blommor på väg! 🙂
   Kram!

 6. Jo just det, gjutjärnsgavlar till trädgårdssoffor tror jag att vi tog hem sex par från kråkslottet … Vi kommer dock inte behålla alla soffor själva, någon måtta får det väl vara.

 7. Trodde jag hade kommenterat men det hade jag nog inte. Blev väl stum när jag såg de översta bilderna som jag tycker är rena konstverken. Ingen kan som du fotografera ätbart så att det ser ut som tavlor som jag vill ha på väggen. Och som vanligt är det härligt att läsa om dina ”hur gick det”-inlägg. Tycker ändå att ni verkar ha fått ett bra år, trots pandemi och annat elände. Minns ju också er första öppna trädgård och sedan den förödande majfrosten. Men ändå, du fick fin blomning trots att mycket frös och trots att sniglarna attackerade dahliorna. Fint också med besöket av Anni med familj.
  Nu blir dagarna ljusare och ljusare. Jag tycker faktiskt att det börjar synas. Här är moln på väg att dra in och snöslask på väg, tyvärr. Men det är så vintern är nu för tiden. Mest plusgrader.
  Ha en fortsatt fin vecka!
  Kram Anita

  • Det var ju en tanke Anita, jag kanske skulle förstora min bärhand och ha på väggen. Tål att funderas på! 🙂
   Vi fick en hel del gjort förra året och det känns bra. Utöver den där kompostgrinden var det ingen större stress med det heller.
   Jag hoppas vi får ett bra trädgårdsår i år också, ska bli spännande att se 2022.
   Här snöar det nu stilla, har bara lagt sig så allt är vitt, inte mer. Hoppas det lilla snölagret får ligga över de kalla nätterna!
   Kram Kristina

 8. Pingback: 2021 års trädgårdsplaner – ”kill your darlings” | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s