Det är dags att fundera över det kommande trädgårdsåret. Vad ska det ägnas åt? Nu när vi har lämnat de stora projekten bakom oss (i alla fall just nu), så finns det tid för många lite mindre. Jag brukar säga att vi har gått från anläggningsfasen till förvaltningsfasen. Men självklart innebär inte förvalta att allt ska vara som det alltid har varit, tvärtom, det som finns ska tas om hand och förbättras. Gör om och gör rätt.
Jag är ju plantnörd ut i fingerspetsarna och det innebär att det finns en stor mängd olika växter i vår trädgård. Men nu ska jag ge mig i kast med det jag har tänkt i flera år: jag ska börja ta bort växter. Och alla som har gjort det vet hur svårt det är – därav rubriken ”kill your darlings”.
Vilka är det som ska bort? Framför allt de som inte levererar. De som bara blommar helt kort, alltid måste bindas upp och inte ens vissnar snyggt… Fast pionerna som stämmer in på alla tre ska förstås få vara kvar! 🙂 Jag ska också premiera växter som klarar torka bra för att kunna minimera vattningen, är bra pollinerarväxter eller har frön till småfåglar vintertid.
Här på bloggen berättar jag ofta om växter jag köper, får eller driver upp från frö, men mer sällan om de som dör eller tas bort. Av de som grävs upp hamnar en del i komposten, andra ges bort till trädgårdsvänner eller säljs när vi har öppen trädgård. Borta är kandelabervivor, tremastarblommor, hängsyrén, trädgårdsirisar, havtorn, hampflockel… Ja, listan kan göras lång!
Det jag vill åstadkomma är större grupper med de växter som verkligen trivs i vår väldränerade trädgård. Framför allt gäller det Stäpprabatten ut mot gatan. Den innehåller många ”Piet Oudolf-växter” och skulle definitivt vinna på att ett färre antal fick mer utrymme. Så det blir årets utmaning att arbeta med.
Några andra växter som ska få mer utrymme är dahliorna – de ska nämligen få ta över Solrabatten från och med i år! 🙂 Blåregnets låga grenar ska beskäras och när de försvinner blir det fyra kvadratmeter upphöjd bädd i sommarblommornas tecken. Även om en och annan snäcka hittar upp i bädden via blåregnsrankorna är det ändå ett betydligt lägre tryck på ätandet.
Sommaren 2020 hade jag fem stora plantor i Solrabatten av en enkelblommande orange dahlia som jag fick på en plantbytesdag. Det blev så fint! Nu ska en lång rad andra dahlior också få bo där. Lite prydnadsgräs får vara kvar och förhoppningsvis övervintrar en del av de tegelfärgade lejongapen. Kantnepetan ligger på ta bort-listan (om jag inte kommer på en bättre plats för den) och den vita nävan får flytta till Spaljérabatten. Utöver förra årets sorter har jag beställt fem nya: ‘Cornel Bronze’. ‘Dragon Ball’, ‘Carribean Fantasy’, ‘Bacardi’ och ‘Wine Eyed Jill’.
Det är också dags att beskära och stamma upp en del buskar och mindre träd som skuggar perennerna under alltför mycket. En del tjuvstartade jag med 2020, men en del står på vänt detta år. Jag beslutade mig också för att anamma engelsk rosbeskärning på de stora klängrosorna ‘Mme Alfred Carrière’, ‘Gislaine de Feligonde’ och ‘Moonlight’. I två år har vi misslyckats med att göra en urgallring tidig vår eftersom de har fått nya bladskott så tidigt på grund av de milda vintrarna. Nu beskar vi dem i november-december när de hade tappat bladen, men innan de nya skotten kommer. På bilden syns beskuren ‘Gislaine de Feligonde’ till vänster, och rosor på vänt till höger. Från ”tapparna” som är kvarlämnade på huvudstammen ska nya årsskott med blommor växa ut. Ska bli mycket spännande att se hur de blommar i år!
Maken kommer att snickra en hel del till trädgården under året: Upphöjda ”pallar” under vattentunnorna, en liten trappa vid trädgårdskomposten och en ny kruktrappa. Den lilla trappan där pelargoner, Afrikas blå lilja, Neriner med flera bor hela sommaren har snart gjort sitt. Jag vill helst inte att den brakar samman med alla växter, så vi byter ut den innan det händer. Den nya trappan kommer att bli ungefär lika stor, men lite bredare och stabilare så även de tunga krukorna kan stå på den.
Maken ska också få göra om sargen till de upphöjda grönsaksbäddarna. Det sistnämnda projektet hade vi på listan bara häromåret, men det blev inte bra. Sargerna flyttades ut så mycket för att hindra sniglarna från att krypa upp att jag nu har svårt att nå in till mitten på bädden när jag ska så och skörda. Suck. Vi ska sätta en annan ”snigelspärr” och flytta in sargen igen. Som tur är kan vi återanvända de befintliga brädorna.
Jag har också beslutat mig för att gå över till 3-årig växtföljd. Den upphöjda bädd som ligger längst mot norr vid rosenspaljén fungerar bra till sallat, dill och morötter men sämre till andra grönsaker. Därför kommer den att användas enbart till det, medan ärtor/bönor, kål och potatis roteras på de kvarvarande tre bäddarna. Två års jordpaus för potatis och kål är minimum, så det fungerar.
Planen är också att testa en annan gröda som jag har varit sugen på länge: svamp. Gjorde ett försök att ympa in mycel på stock för några år sedan, men fick det tyvärr inte att fungera. Men nu har jag fått ett tips på en lättare sätt och ska prova det. Har jag riktig tur kan det bli en första skörd redan till hösten.
Vi måste också fundera ut hur vi ska renovera vårt bambustaket längs ena sidan av trädgården. En del av metalltrådarna har tyvärr redan börjat rosta sönder och när det blåser kraftigt slits delar av staketet sönder… Jag har lagat provisoriskt i nuläget, men helst borde vi åtgärda det innan nästa vinterstorm. Jag har en idé på hur vi ska säkra staketet, men vi får se om det är genomförbart.
Förra året tillverkade jag bra växtstöd i armeringsnät till allt från riddarsporrar till prydnadsgräs. Jag är så nöjd med hur de har fungerat att jag ska tillverka fler stöd i år. De smälter dessutom bättre in i trädgårdsgrönskan än de där illgröna perennbågarna…
Planen är också att byta ut en del av växtskyltarna i trädgården. Jag har inte namnstickor vid varje växt, men vid vissa namnsorter som jag vill komma ihåg vad de heter. Jag har också namnstickor vid vårväxter som vissnar ner helt senare på säsongen eller de växter som kommer igång väldigt sent på våren. Alltför många gånger har jag grävt upp en stackars vilande växt i tron att det är ”tomt” just där… Problemet med de vita plastetiketterna är dels att de syns lite för mycket, dels att de lätt begravs när jag mulchar rabatterna på våren. Nu blir det metallskyltar i stället.
Under 2021 kommer jag att fortsätta med serien Historien om vår trädgård tills jag är i mål. Har bara kommit fram till 2010, så än finns ju en del kvar att berätta. 🙂 Inte minst om när jag gjorde den naturliga dammen 2018 och vad som växer i den.
I år är det ju husbytarår för vår del, och vi får väl se vart färden bär av denna gång. Ännu är ingenting spikat, men vi utgår från att det ska fungera att resa i sommar när vaccinationerna är avklarade. Jag planerar också att besöka trädgårdsvänner, åka på Riksmöte med trädgårdsamatörerna och besöka trädgårdar på Österlen. Någon Trädgårdsfest i Varberg blev det ju inte i år på grund av pandemin, men kanske blir det ett Malmö Garden Show?
Sedan har jag det angenäma problemet att jag ska fundera ut hur barnens lekhus ska användas när tonåringarna inte längre ”chillar” där. Sex kvadratmeter. Ommålad invändigt så sent som för bara ett par år sedan i puderrosa med en fondvägg i guld. Hmm. Inte riktigt min färgpreferens, men innan jag målar om igen vill jag känna mig för kring användningen. Just nu bor alla frostkänsliga växter i behov av ljus där, som de gör varje vinter. Frågan är om/hur jag kommer att använda utrymmet sommartid? Fika? Yoga? Läsa trädgårdstidningar? Det återstår att se!
Vår trädgård ligger vid en ”vältrafikerad” gång/cykelväg i vår by. Jag har länge funderat på att det hade varit kul med ett litet bokbytarskåp där så många passerar. Vi får väl se om tid och ork finns för ett sådant projekt.
Kvar på surdegslistan från tidigare år är nu ”bara” två uppdrag: 1. Snickra ett snyggt litet hus kring de nya stooora soptunnorna för hushållsnära sortering när de införs. Förmodligen får det ett grönt tak och/eller annan växtlighet på sig. 2. Lägga in och uppdatera växtnamnen här på bloggen. Sommaren 2019 fick jag ju äntligen gjort hästjobbet att skriva in alla namn från plantetiketter i ett worddokument.
Det var en lång lista, som vanligt, men nu glömmer jag den tills om ett år. Det är alltid lika spännande att se vad som blev gjort av det jag hoppades. Ibland är det mycket, ibland inte. Har du några planer – stora som små – inför trädgårdsåret 2021?
Önskar er en fin helg och januarivecka, titta gärna in hos Trädgårdsfägring!
I det HÄR inlägget berättade jag hur det gick med trädgårdsplanerna för 2020.
Oj, vilka planer du har. Kill your darlings, det är väl det man oftast har svårast för att göra, i varje fall om jag ser till mig själv. Tror det måste få mogna ett tag innan jag är redo, om jag nånsin blir det. Åh, ert fina bambustaket … men jag anar att det kan blåsa rejält hos er. Bra att du har en plan. Dahlior har visst blivit riktiga inneväxter nu. Läser om dom överallt nu. Vackra är dom helt klart. Spännande med det nya rosbeskäringssättet. Ska bli roligt att följa hur det gick.
För övrigt kan jag bara säga att jag är full av beundran för dina välstrukturerade planer och jag anar att det mesta kommer att vara utfört vid summeringen. Ska bli spännande att se när den tiden kommer. Innan dess ska det bli sommar och har ni tur så kommer det att bli en sommar med husbyte. Och … lycka till med planerna för lekstugan!
Kram Anita
Du känner mig Anita, alltid många planer! 🙂 Många kommer säkert att fixas, en del måste helt enkelt göra det. Som staketet… För blåser gör det! Det är öppet ut mot åkrarna åt det hållet.
Dahlior är fina, det gäller bara att hitta rätt plats till dem där de inte blir snigelmat. Har ju flera enkelblommande sorter som pollinerare gillar också, ser det som en bonus.
Får återkomma om hur det går med rosorna. Monty Don visade hur han beskar sin Mme Alfred Carrière på detta sätt, jag hoppas vår något kallare vinter inte ställer till det.
Kram Kristina
Wow – så många kommande projekt, ska bli mycket kul att se hur det går! Sen det där med att ta bort växter, det är inte kul. Jag började för några år sen när jag upptäckte att jag inte orkade eller hann med och att min käre gubbe inte var tillräckligt intresserad eller duktig. Det försvann en hel del växter som var fina medan ogräs fick vara kvar. *fniss*
KRAM och LYCKA TILL/Susie
Tack Susie! Jag behåller nog hellre blommorna, jag också… 😉 Inte lätt att veta vad som är vad ibland!
Vi får väl se hur det går med borttagandet, har några växter på listan som jag alltid suckar över. Dem lär jag inte sakna. Värre med en del andra. Men ibland gräver jag upp, krukar, och sätter i komposthörnan ett år. Har jag inte saknat växten så kan jag lugnt slänga/sälja den året därpå. Lite som att röja bland ”bra att ha-saker” i förrådet. 🙂
Kram Kristina
Oj, vad jag skrattar! ”Kill your darlings” gällde i alla fall inte själva listan! Även om bara hälften blir gjort så inspirerar du som alltid med dina genomtänkta planer. Jag är också en sådan som älskar att göra planer och listor men är fullt medveten om att de måste kunna ändras. De senaste månaderna har ju varit utmärkta exempel på detta, men de är ingenting mot hur onsdagen den här veckan var! Då var det sådana kast gällande vitt skilda saker att jag knappt visste vad som var upp och ned till sist. Haha, men så hade jag ju sagt till svägerskan att jag gjorde allt för att slippa sätta mig med bokslutet. Jag fick så jag teg!
Ser fram emot en bild på blomstöden, eller såg jag dem när jag var hos dig? Armeringsmattor är så bra! Och snygga!
Kram ❤
Helt korrekt iakttagelse Anni, när det gäller listan på projekt dödas inga älsklingar! 😉 Här går jag som vanligt all in, less is tristess! 🙂
Har alltid varit en listperson, ända sedan jag var liten. Minns frustrationen när mindmaps var på modet – de funkade aldrig för mig, jag tyckte bara att de var röriga.
Kommer inte riktigt ihåg om vi tittade på blomstöden? Hade vid riddarsporrarna under plommonträdet vid kaninburen bland annat. Får visa i ett eget inlägg framöver.
Gissar att det blir fullt upp i helgen för din del, men hoppas du har tid för lite gofika i flyttbestyren.
Kram!
Det blir flytt den 1/2, så än försöker jag mest förstå vad som ska med. Bakade en chokladkaka med glögglasyr och tog med till mamma igår, så visst blev det gofika 😉
Bra. Och fika behöver vi ju oavsett! 🙂
Pingback: 2021 års trädgårdsplaner – så här gick det | Kristinas oas