Tusen Trädgårdar 2020 – en annorlunda historia

Förra söndagen var det så dags för Tusen Trädgårdars 10-årsjubileum! Vi har varit med alla år utom det allra första 2010, för då var halva trädgården uppgrävd (vi kommer dit så småningom i Historien om vår trädgård).

Nu var det ju ett 10-årsjubileum med förmaningar, rekommendationer och riskanalyser. Förhoppningsvis första och enda gången jag behöver ha en lång skriftlig välkomsthälsning och handsprit vid ingången…

Vi hade en jämn ström av besökare under hela dagen och klockade in 153 personer på de sju timmarna. Det vi var mest nöjda med var att det aldrig blev fler än runt 30 personer samtidigt i trädgården (besökstoppen ligger alltid vid 11-snåret och dippen alltid mellan 12-13).

Jag brukar ju dokumentera här på bloggen vad besökarna frågade om och i år var det här topp tre:

1. Trädgårdskryddbuskarna Calycanthus ralstonii ‘Hartlage Wine’ (rödblommande, kan ses i bloggens header) och ‘Venus’ (vitblommande).

2. Rosatonade studentnejlikan ‘Carnea’, här bredvid en rödbladig japansk lönn.

3. Trebladsspiran, Gillenia trifoliata, för övrigt utsedd till Årets perenn 2020. Har ett par riktigt stora och fina exemplar varav det vid fågelvoljärerna syns mest.

Vår honungsros, Rosa helenae hybrida, fick många beundrande blickar den också. Den är oerhört rikblommande i år där den klättrar uppåt i det höga bigarråträdet. Det här är utsikten inifrån huset. Runt fågelvoljären växer rosen ‘Mme Alfred Carrière’ och det som hänger ner vid fönstret är en gardin av fembladig akebia, Akebia quinata. Till vänster i bild syns ett av de upphöjda sparrislanden med alla blommande kornvallmo.

Vi hade tryckande värme hela Tusen Trädgårdar men sedan siste juni har det regnat. Hittills har vi fått runt 25 mm i stilla sommarregn. Det här är första året på fler år än jag kommer ihåg som vi inte har behövt vattna i trädgården en enda gång under vare sig maj eller juni! Grönsakslanden har förstås fått lite extra vatten, men annars har resten av trädgården klarat sig med den nederbörd som har kommit. Så otroligt skönt!

Veckan efter Tusen Trädgårdar har vi haft inte mindre än sex besök som vi har visat trädgården för. Vänner och trädgårdsbekanta som av olika anledningar inte kunde komma den 28:e juni, inklusive en annan familj som också hade sin trädgård öppen då. Det har varit mycket trevligt och kul att få vandra runt och prata trädgård! I dag var enda besöket där det regnade, annars har de andra prickat uppehåll.

I övrigt har jag ägnat semesterveckan åt att göra så lite som möjligt. Sova länge, äta ”hemester-frukost” (Lidl har börjat sälja mitt franska semesterbröd brioche) och fotografera i trädgården.

Kisse har roat sig med att jaga möss. Bara den här veckan har han kommit hem med flera. Även om det ser ut så på bilden är de definitivt inte vänner. Han är bara lite mätt efter den han fångade några timmar tidigare. Så länge han låter bli småfåglarna är jag mycket nöjd.

Prognosen säger fortsatt regn. Jag får väl njuta av blommorna i trädgården under paraply! Dahliorna har börjat slå ut och luktärtor och andra sommarblommor blommar för fullt. Plockade en liten ”före regnet”-bukett i går kväll. Den doftar så gott!

Med det önskar jag en fortsatt fin helg och kommande julivecka! Länkar till Trädgårdsfägring.

9 tankar på “Tusen Trädgårdar 2020 – en annorlunda historia

 1. Beundrer dere som holder åpen hage! Skjønner også godt topp tre.
  Besøk av en eller noen få går bra. Har hatt 5 hagebesøk på en drøy uke, og venter to neste uke. Veldig koselig med en hageprat 🙂
  God helg!

  • Visst är det kul med trädgårdsprat och lagom många trädgårdsbesök. 🙂
   Jag tycker Tusen Trädgårdar är bra för att den arrangeras vartannat år. Lagom ofta för min smak.

 2. Så trevligt det var att få läsa om Tusen Trädgårdar hos dig. Så bra arrangerat. Toppen med handsprit vid ingången. Förstår att du fick frågor om trädgårdskryddbuskarna. Dom är ljuvliga och jag tror nog att jag beundrat bilder förut på dom från dig. I synnerhet tycker jag om den vitblommande. Din honungsros är majestätisk. Våra rosor är också välväxta och rikblommande det här året. Riktigt rosår.
  Din frukostbricka ser delikat ut. Och vilken tur att Lidl börjat med brioche. Har för mig att det är rätt mycket smör i brioche eller far jag efter något annat bröd? Effektiv musjägare. Men jag kan inte låta bli att tycka synd om musen. Men skönt att misse lämnar fåglarna ifred.
  Vilken härlig bild på regnet. Det härliga sommarregnet. Här verkar vi inte alls fått så mycket som ni fått. Vi vattnar inte (mer än det ätbara) och trädgården har varit väldigt torr med gula gräsmattor. Nu har det äntligen börjat komma lite regn. Vi har fått stränga order om att spara på vattnet för att inte få bevattningsförbud så trädgården får klara sig. Som tur är så finns ju höga träd i skogen som skänker skugga.
  Till sist, din före-regnet-bukett är helt ljuvlig! Så mycket sommar!
  Kram Anita

  • Ja, det är verkligen ett bra rosår! Tror och hoppas att fler fått upp ögonen för trädgårdskryddbuskarnas olika namnsorter. De är ju så vackra med lång blomningstid.
   Du minns alldeles rätt, det är mycket smör (och ägg) i brioche. Så inget för vardagsfrukosten, men väl så gott när man är hemma och har semester.
   Vi har haft fler möss denna vår och sommar än vi brukar, har tagit ett flertal i garaget bland annat. Vet inte om det är den milda vintern i kombination med en bra vår som gör det, men vi är tacksamma att katten gör sitt. Vet inte om han slutat fånga fåglar eller om han bara inte visar mig de han tar längre? Han får ju inget beröm för dem…
   Visst blev det en fin regnbild, precis när solen bröt fram. Ett par minuter senare var den skuren över. Hoppas ni får lite lagom med regn till trädgården! Jobbigt med bevattningsförbud.
   Har haft svårt att få till luktärtor förr, men vintersådd är bra. Alla sorter grodde fint, så det blir många blommor till buketter i år. 🙂
   Kram Kristina

 3. Vilken underbar trädgård! Så många fina växter, och fin sammansättning av dem. Blivit förtjust i din carmencitarönn. Har läst igenom alla inlägg där den är med… Är den toppympad? På vilken höjd ungefär? Söker efter ett vackert träd med runt växtsätt att sätta nära gatan i lilla villaträdgården (zon 2-3). Både som prydnad och lite insynsskydd. Ditt exemplar verkar vara på en exemplarisk höjd. Men har svårt att uppskatta på bild hur hög stammen är…
  Ha en fortsatt fin sommar!

  • Hej! Jag har precis lagt ut ett nytt blogginlägg om träd, ta gärna en titt på det också.
   Stamhöjden är ca 160 cm. Tror inte den är ympad. Välj gärna en med några högre stamhöjd så du kan gå under kronan… I övrigt kan jag varmt rekommendera trädet! Växer snabbt, fin stam och bladverk, blomning, höstfärg och bär. Observera att kronan blir bred och ganska rund i formen, inte så smal som många andra rönnar.
   Önskar dig en fin sommar också! 🙂

 4. Så härligt att ni har haft ”perfekt” trädgårdsväder och sluppit vattna! 🙂
  Här har det varit brist på vatten sen i mars, så vattnat har man fått gjort – ända fram tills igår! Det kom då 15 mm och det var underbart!! 🙂 🙂
  Och vad mycket fint dina gäster fick se i din trädgård. Har ju själv haft en del visningar – fast jag slutade med dom efter min förra operation – och tycker det är jättetrevligt, men jag vet att det fordras massor av jobb innan. Man vill ju visa upp den i allra bästa stil….. *fniss* 🙂 🙂 🙂
  KRAM/Susie

  • Underbart med regn efter så lång torrperiod – grattis!
   Visst är det en massa extra jobb innan visning, men sedan är det ju desto lugnare veckorna efter… 😉 Och vartannat år är det absolut värt det, så trevligt att träffa nya och gamla trädgårdsvänner.
   Kram Kristina

 5. Pingback: Trädgårdsåret 2020 sammanfattat i 12 bilder | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s