Välkommen på Öppen trädgård 28 juni kl 10-17

Tusen Trädgårdar firar tioårsjubileum och självklart är vi med! Det blir femte gången gillt för vår del och vi ser fram emot att möta nya och gamla trädgårdsbekanta klockan 10-17. Adress, vägbeskrivning med mera hittar ni på hemsidan, sök på Kristinas oas.

På väg in under rosenportalen med ‘Gislaine de Feligonde’ som precis har börjat blomma.

För er som inte har möjligheten att komma förbi så bjuder jag på några bilder från dagens trädgård. Dagens väldigt välvattnade trädgård, ska jag kanske skriva. I går fick vi – håll i er nu – 68 (!!!) mm regn på 24 timmar. Varav 35 mm kom på tjugo minuter i går kväll.

Det var mycket speciellt att stå i köket och titta ut på det forsande vattnet och se hur flottören i regnmätaren rörde sig stadigt uppåt. Har aldrig upplevt något liknande! Och jag tackar min lyckliga stjärna att vi inte har källare. Hus på en granngata hade rejäla problem, av förklarliga skäl. Det gick bra för trädgården, även om en del pioner naturligtvis slogs sönder.

Men med den värme som nu är på ingång lär det nog bli växtkraft utan dess like i trädgården! Så, nu kör vi rundtur!

Pionrabatten på framsidan. De utslagna pionerna fick sig en knäck i skyfallet, men det finns ju nya knoppar! I bakgrunden syns kopparlönnen.

I trädgårdslandet är det dags att se om färskpotatisen är stor nog för skörd. I de följande upphöjda bäddarna växer det i tur och ordning: bönor och ärtor, olika sorters kål samt i den bortersta bädden sallat och bladgrönsaker.

Sparrisen är färdigskördad för i år och nu får den växa upp i sällskap med blommande vallmo. På väggen syns fembladig akebia som klättrar på armeringsmattor och hjälper till att klä in en del av tegelväggen i grönska.

Inne i Lunden är det lummigt och grönt så här års. Till vänster i bild syns en av rosorna ‘Mme Alfred Carrière’ som klär in fågelvoljären.

Det här är nog mitt favorithörn, alla kategorier. Dammhörnan i Trädhörnet. Gången som slingrar sig fram, de olika färgerna och formerna på trädens löv…

Lite längre fram anas vattenblänket under ginnalalönnens stora krona. Tänk när den bara var så stor som den japanska lönnen till höger i bild…

… Och längst in i dammhörnan, vem hittar vi väl där? Jo, kisse som vilar så skönt på bänken!

Strax bredvid dammhörnen blommar krolliljorna och trädgårdskryddbusken ‘Hartlage Wine’ för fullt.

Med det önskar jag en fin junivecka! För min del är det också första semesterveckan. Titta gärna in hos Trädgårdsfägring.

11 tankar på “Välkommen på Öppen trädgård 28 juni kl 10-17

 1. Så skönt att ha en välvattnad trädgård lagom inför trädgårdsvisningen, även om du onekligen fick lite mer än önskat. Kan inte låta bli att tänka på förra visningen när du sedan fick frost. Vilka ytterligheter! Jag är ju för en gångs skull hemma vid TuT, så jag tänker mig en rundtur inte alltför långt hemifrån. Ska bli kul att se andras trädgårdar, om det inte blir alltför varmt bara.
  Lycka till och stor kram!

  • Tack så mycket Anni! Ja, jag är verkligen tacksam över att slippa vattna, både för att det tar tid och jag ogillar att använda dricksvatten. Känns skönt att kunna koncentrera sig på annat i trädgården inför visningen.
   Jag hoppas du får en bra rundtur! Här är det som vanligt lååångt mellan trädgårdarna med 3-5 mil till nästa…
   Kram tillbaka!

 2. Vi håller just nu på att få vårt regn – hoppas att det åtminstone blir 15 mm, men gärna mer även om 60-70 mm kanske är i mesta laget. Men nu kanske vår trädgård övergår från det lite brunbrända till frodigt grönt som hos dig, eller gult, eller rött, eller brokbladigt, eller….. 🙂
  KRAM/Susie

 3. Så synd att det är långt till din oas! Men jag får besöka trädgårdar närmare istället.
  Läser, funderar och klurar på växter och upplägg. På vad jag vill och vad som passar oss! Långa listor blir det fort… upplägg helt klart svårast så här långt!

  • Ja, verkligen synd! Men hoppas du hittar fina trädgårdar att besöka där du bor.
   Processen att fundera, skissa och klura är jobbig och skön på samma gång… 😉 Lycka till!

 4. Men kära nån! Vilket skyfall! Antalet mm var välkommet kan jag ana men när det kommer så mycket på så kort tid, då blir det lite nervöst. I dom lägena är det , som du säger, skönt att inte ha källare. Nu har ju värmen kommit på allvar och jag anar att trädgården nu sträcker på sig i sin fulla prakt efter det välbehövliga vattentillskottet.
  Jag skulle så gärna vilja vara en av besökarn på söndag men det går ju inte. Så därför är jag extra glad att fått en liten rundvandring. Det ser så frodigt och fint ut. Hoppas pionerna nu hämtat sig och kommit med nya blommor. Och bilden på den sovande kissen … underbar!
  Lycka nu till på söndag och fortsatt fin semester!
  Kram Anita

  • Tack Anita!
   Ja, det var nederbörd som hette duga! Men med den här värmen torkar det fort i alla fall. Massor blommar och slår ut dag för dag.
   Slutfixandet i trädgården pågår som bäst och flickorna bakar kakor för de som vill fika. Själv har jag som vanligt en halv plantskola på uppfarten. Tänker varje gång att jag bara ska kruka upp lite grann, men det funkar aldrig… 😉
   Någon gång hoppas jag få välkomna dig ”på riktigt” i trädgården.
   Kram Kristina

 5. Trädgården ser härligt frodig ut och såå inbjudande. Alldeles för långt borta bara för ett besök under tusen trädgårdar. Hoppas ni får många besökare.

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s