Näckrosor, bevattning och små grodor

8:e augusti inledde vi genomvattningen av trädgården. Aldrig har vi vattnat så lite som i år! Jag kan inte minnas ett år när vi inte har behövt vattna en enda gång i vare sig maj, juni eller juli?! Och nu pratar jag förstås inte om krukor och grönsaksland, utan om trädgården i stort.

Det har småregnat under juli och vi har avvaktat vattning. Väntat på att växterna ska indikera att de behöver vatten, inte vattna för att vi människor tycker att det är torrt. Perennerna har sett helt OK ut, så småregnandet har varit tillräckligt för dem.

Men för en vecka sedan visade flera träd och buskar stresstecken med lätt hoprullade blad. Eftersom vi inte har bevattningsförbud så var det bara att sätta igång spridaren kvällstid, när värmen lagt sig. Vi har en med timer, så vi behöver inte riskera att vattna ”i onödan” för att vi glömt bort att stänga av vattnet. Nu ser träden bättre ut som tur är. En av dem som mådde dåligt var kopparlönnen och den ville jag definitivt inte stressa!

Mer vatten. I naturliga dammen har vi denna sommar för första gången fått se vår vita näckros blomma! Och jag blev så glad över det, för eftersom dammen ligger i halvskugga vågade jag inte hoppas att den skulle göra det. Nu vet vi att den orkar, och efter lite beskärning av ginnalalönnens krona ovanför dammen kommer den att få ytterligare ljus nästa år.

Sedan måste vi diskutera det där med namn på perenner. Alltså, höstflox? Flera sorter började blomma i slutet på juni i vår trädgård… Och i dammen blommar just nu vinterliljan, Hesperantha coccinea, för fullt… Hmm.

För övrigt fick vi nya husdjur i veckan som gick: en trädgårdsägare kom med en spann med grodyngel från sin damm till oss. Vi har inte fått så många grodor vid dammen som vi hoppats på, och hon ville hjälpa oss. Nu hoppas vi att några av dem överlever och stannar hos oss. Eftersom jag har lyckats undvika andmat i vår damm fick maken och jag flytta över grodor och yngel en efter en så inte ”ogräset” kom med.

Hoppas ni har det bra i sensommarvärmen! Själv har jag nu jobbat i tre veckor efter semestern och helgerna är fulla av trädgårdering hemmavid och utflykter till andras trädgårdar. De två kommande helgerna är inget undantag. Nästa söndag håller blogg/insta-vännerna Maria på Almbacken och Karolina på Länsmansgården öppen trädgård, och det vill jag absolut inte missa! Och helgen efter firar maken och jag vår bröllopsdag med att bo på mysigt hotell, äta gott och åka på trädgårdsrundan i NV Skåne.

7 tankar på “Näckrosor, bevattning och små grodor

 1. Härliga sommarbilder från trädgården! Här har vi inte vattnat på hela sommaren. Trädgården ser förskräcklig ut dagtid när solen gassar, alla blad hänger. På kvällen hämtar dom dock upp sig. Och vi kommer inte att vattna heller för vi har order om att spara på vatten för det hotas om bevattningsförbud. Det är bara att hoppas att växterna överlever. Krukor och grönsaker vattnas förstås. Inget regn i sikte dessvärre.
  De små grodorna är ju hur söta som helst. Hoppas dom kommer att trivas så ni kan ha grodor vid dammen. Det är så mysigt.
  Önskar dig en fin vecka!
  Kram Anita

  • Usch, förstår att det inte är lätt när det råder bevattningsförbud! Hoppas det allra mesta klarar sig, trots allt.
   Ska bli spännande att se om grodorna klarar sig och stannar kvar hos oss.
   Önskar dig detsamma!
   Kram Kristina

 2. Ni verkar haft samma väder som vi i sommar. Började också vattna (annat än nyplanterat) i veckan som gick. Hade som tur var samlat flera kubik regnvatten. Jätteskönt eftersom vi har egen brunn och inte kan vattna trädgården m h a den.
  Näckrosen var jättefin och grodynglen så charmiga. Hoppas de överlever.
  Allt gott, /Ulrika

 3. Här har det vattnats hela sommaren, det har varit så eländigt torrt. Jag måste ha sovit de dagar folk säger att det varit kallt och regnigt i juli för jag minns bara tre dagar med välbehövligt regn och jag vet att regnvattentunnorna var tomma största delen av sommaren. Växterna har varit hur tydliga som helst med att de behövt vatten och vi har sparat varenda droppe som annars hade hällts ut inomhus. Den nya luftavfuktaren i källaren ger 8 liter vatten varje dag (tänk om vi skaffat den tidigare – hur mycket bättre hade inte våra förvarade saker mått då?) som jag tar ut om morgnarna.
  Mysigt med grodyngel, hoppas att de ska fortsätta att trivas hos er.
  Stor kram!

  • Luftavfuktare är ju himla bra, och att dessutom använda vattnet till något vettigt är ju toppen!
   Vi har haft hyfsat med regnvatten i våra tunnor, men nu är de tomma sedan länge. Det ska komma mindre mängder regn senare i veckan, vi får väl se hur det går med det.
   Kram Kristina

 4. Pingback: Trädgårdsåret 2020 sammanfattat i 12 bilder | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s