Bland brända toner i en sensommarträdgård

Augusti går mot sitt slut och trädgården blommar så fint i brända toner. Som här i Solrabatten i söderläge där orange dahlior (som jag fick vid ett plantbyte i våras) samsas med lejongap i matchande nyanser, ljusgul vädd och prydnadsgräs. Jag håller på att leda upp blåregnet över fönstren för att med tiden få en ”blåregnsgardin”. Allra längst till höger syns armeringsmatten med fembladig akebia.

I Trädhörnet blommar sommarrudbeckian ‘Sahara’ och matchar den japanska lönnen ‘Chishio improved’. Minnesgoda bloggläsare kanske reagerar över lönnen – jodå, det var här storaxet, Styrax ‘Wespelaar’ planterades för två år sedan. Men trädet dog i de där minusgraderna i maj… 😦 Och eftersom det var mitt andra Styrax japonica att gå hädan just i en sen vårfrost så tog vi beslutet att ersätta den med något annat. Det blev en japansk lönn med otroligt vackra bladfärger (rödrosa på våren, gröntonad på sommaren och rödorange på hösten). Med tiden ska den bli ungefär fyra meter hög.

Pionrabatten på framsidan. Kopparlönnen till vänster och praktmagnolian till höger. I mitten olika rosor, pioner, fläckflockel, kärleksört, alunrot och prydnadsgräs. Här är det kopparlönnen och de mörkbladiga alunrötterna som står för de brända tonerna, för resten drar mer mot mörkrosa.

I veckan som gick blev hela trädgården genomvattnad också, över 35 mm regn kom under en och samma dag… Regnmätaren rann över, så exakt hur mycket som kom vet jag inte! Hur har ni andra det, har ni fått skyfall eller lider trädgården fortfarande av torka?

Önskar en fin första septembervecka! Visst märks det att höstkylan har anlänt, luften känns klarare och dimmorna lättar på morgonen. Och det mörkar lite väl tidigt på kvällarna… Tur vi har vår ljusslinga som skapar skymningsstämning i trädgården. Dahlian ‘Happy Single Kiss’ är en annan av växterna som blommar i brända toner,  så snyggt ihop med de mörka stjälkarna.

Länkar så klart till Trädgårdsfägring! 🙂

6 tankar på “Bland brända toner i en sensommarträdgård

 1. Brända toner … så vackert det låter. ‘Sahara’ har jag här också. Alla plantor från förra året överlevde vintern. Den vackra dahlian lyser tillsammans med lyktorna i sensommarkvällen, eller ska vi kalla det förhöst kanske? Jag minns när du skrev om den hemska natten med frosten som tog storaxet, Styrax ‘Wespelaar’. Men ersättaren blir säkert fin. Och en gardin av blåregn. Hur fint låter inte det. Här kom det äntligen regn. Det enda i augusti och det blev 11 mm. Inte så mycket men jag är glad åt det lilla. Det är bara att konstatera att den plats vi bor på är en sådan där regnen passerar vid sidan om. Så har det varit i flera år nu.
  Ha en fortsatt fin vecka!
  Kram Anita

  • Skönt att ni har fått i alla fall lite regn i augusti! Trist när alla moln bara drar förbi så där…
   Förhöst, ja så kan vi kalla det. Det är ju nu föraningen om kylan kommer. Men också skördetider och det gillar vi ju! 🙂 Här plockar jag massor av hösthallon.
   Vi får hoppas att blåregnet inte fryser bort nästa år, så jag får den där blommande gardinen… Återstår att se!
   Kram Kristina

 2. Nu är det välvattnat hos mig – äntligen!
  Dina brända toner är fantastiskt vackra, det syns att du har fingertoppskänsla när du komponerar dina rabatter och hela din trädgård. Så viktigt att det passar med huset också och det upplever jag att du lyckats med. Det blir harmoniskt och samtidigt spännande. Jag skulle inte kunna ha samma färger och växter här hos mig vid mitt faluröda 126-åriga hus! Ändå fuskar jag lite med japanska lönnar en bit bort från huset 😉
  Du får täcka blåregnets rötter ordentligt till vintern, vore ju konstigt om det skulle frysa bort i Skåne!
  Hoppas att det blir bra väder nästa helg ❤
  Kram!

  • Skönt att du har fått trädgården vattnad! 🙂
   Tack snälla Anni för berömmet! ❤ Huset färg är superviktig, bodde ju i en faluröd stuga under några år, så vet vad du menar. Alla växter passar inte till alla hus.
   Det är inte rötterna som fryser, blommorna får frostskador vissa år… Men jag hoppas på en blå gardin nästa vår. 🙂
   Vi får hålla tummarna för bra väder! Ska bli så kul!
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s