När trädgården sakta torkar bort – tankar om regnvattenstunnor, solceller och växters tålighet

Några dagar före Tusen Trädgårdar 3 juli regnade det. Ett sådant där bra sommarregn, lugnt och stilla och länge. Med regnet som hade kommit tidigare under den veckan noterade vi runt 30 mm och hela trädgården var grön och fräsch.

2 juli 2022, dagen före Tusen Trädgårdar.

Men det var då. Under hela juli månad kom det tio mm regn vid ett tillfälle och fem vid ett annat. Nu är vi i mitten av augusti och ännu är inget regn i sikte. Kanske kommer det regn till helgen, kanske inte. Prognosen har ändrats fler gånger än vad jag just nu vill minnas.

Självklart är torkan i min privata trädgård ingen katastrof. Men det är det däremot för de som lever av jorden. Där börjar det bli kris.

Själv har jag efter att ha punktbevattnat nyplanterat i flera veckor med det sista regnvattnet i tunnorna nu börjat vattna trädgården med spridare sedan en vecka tillbaka. En liten bit i taget kvällstid. För nu börjar även en del buskar rulla ihop löven och tala om att de är nära att ge upp.

Vattning kvällstid, en liten bit i taget.

Jag har väntat in i det längsta, och anledningarna är flera. Dels vill jag inte vattna med dricksvatten (även om vi inte har något bevattningsförbud där vi bor), dels vill jag vänja växterna vid det allt varmare och torrare klimatet. Under den torra sommaren 2018 dog alla sommarblommande vivor ut i vår trädgård. Jag har inte återplanterat några nya.

I år, 2022, är det nya växter som visar sig vara känsligare än andra för torka. Hakonegräset, glasbärsbusken, trolldruvan, lunddockan… Å andra sidan är mycket betydligare tåligare än vad jag trodde. Bärbuskarna levererar fina solmogna blåbär, vinbär och krusbär tack vare (?) täckning med fårull som skyddar mot uttorkning. De stora träden i trädgården skänker svalka åt de mindre träd, buskar och perenner som växer under dem. Dagliljor, nävor och rosor blommar på och bjuder pollinerarna på mat.

13 augusti: sensommarskörd från bär- och fruktodlingar. En vattning på 1,5 månaders torka är helt okej (jordgubbar och smultron har dock fått lite oftare, men behöver inte så mycket per gång).

I juli när det var värmebölja lade jag två av mina temperaturmätare (som jag normalt har i växthuset och trädgårdsboden) på nya ställen. Den ena i skuggan under ginallalönnens krona, den andra på bordet på terassen i sydvästläge. I skuggan var det 28 grader. I solen var det 40. Det är klart växterna mår bättre i skuggan, vi människor också förstås. Jag tror inte det är många år bort innan husköpare börjar välja bort hus som saknar stora träd i trädgården. Skugga kommer att bli allt viktigare för välmåendet.

Solceller, dahlior och en svalkande pool.

Solen har denna sommar samtidigt levererat el till oss, för efter att ha pratat i många år om solceller på södersidan av hustaket skrev vi på kontrakt en vecka efter krigsutbrottet i Ukraina. Med de elpriser som rådde då kommer hela anläggningen att enbart generera plus i kassan om nio år. I dagsläget producerar vi mer el än vad vi själva gör åt och säljer det ut på nätet via vår elleverantör. Bonusen är att kunna värma poolen lite längre period och så småningom ladda en elbil hemmavid med egen el.

Solcellerna har fungerat fint, däremot har vi haft långvarigt krabb (krångel för er som inte bor i Skåne) med att få allt avslutat och klart. Trots att vi valde ett företag med många år i branschen som hade egen personal till allt. Mitt råd på vägen till dig som funderar på solceller är att inte skriva på ett kontrakt där du inte kan hålla inne betalning tills allt är inkopplat, igångkört och varenda liten detalj fixad. Vi blev hotade med kronofogden om vi inte betalade och har fått dra det via konsumentvägledare och hot om ARN för att få de sista detaljerna klara. Ja, det saknas fortfarande en equilizer till elbilsladdaren, men den ska vara på gång. Snart. Hoppas vi. Vi har inte någon elbil (än), så just den detaljen känns inte riktigt lika panikig som en del annat.

Tunnan längst fram, vid husväggen står två till som matar vatten till den främsta. Stupröret syns i bakgrunden.

Men nu var det ju trädgården det här inlägget handlade om. Precis i tid för regnet innan Tusen Trädgårdar kopplade vi in tre vattentunnor som tillsammans kan ta emot drygt 600 liter vatten, denna gång på framsidan av huset. Det räcker att det regnar så lite som fem mm för att det som faller på hustakets norrsida ska fylla på flera hundra liter i tunnorna. Nu har vi kopplat tunnor till alla tak utom garagetaket, men det kommer nog det också ett annat år. Totalt kan vi lagra drygt 2000 liter vatten på olika ställen i trädgården. Med 200 vattenkannor kommer jag långt när det gäller att vattna grönsaker, rosor, sommarblommor och växter i kruka på tillväxt, åtminstone om det kommer några mm regn då och då och toppar upp tunnorna.

14 augusti. 1,5 månader utan regn. Gräsmattan är så klart höfärgad, men i omgjorda Stäpprabatten blommar det på. Och i torvrabatten till vänster i bild finns gott om blåbär, en del lite mindre i år, men lika goda.

Det mest förvånande i torkan har ändå varit att se alla växter jag grävde upp i slutet av maj/början av juni i Stäpprabatten och Pionrabatten på framsidan. Jag har vattnat mitt nysatta körsbärskornellträd, den vita tibasten, nejlikroten ‘Totally Tangerine’ och rosorna, men allt övrigt har efter en blöt juni klarat sig fint utan vatten hela juli! Imponerande!

Vattenkannevatten är bäst i värmen, hälsar Silver.

Ta hand om er i augustivärmen! Jag har tyvärr varit dålig på att titta in till er andra som bloggar. Bloglovin verkar ha gett upp helt (eller är det bara hos mig den krånglar?) så jag har tyvärr svårt att se vem som lägger upp nya inlägg. Tips på andra bloggläsare mottages tacksamt!

15 tankar på “När trädgården sakta torkar bort – tankar om regnvattenstunnor, solceller och växters tålighet

 1. Fantastiskt bra inlägg, som vanligt! Ni är så kloka!
  Här på Västkusten har vi haft en fantastiskt bra sommar, omväxlande regn och sol, har aldrig vattnat så lite som i år. Det är sådan lättnad som jag sällan har upplevt. Men jag delar din oro och funderar mycket kring fr a lämpliga växter, marktäckning och flera tunnor.

  • Tack Marta! Vi hade en maj och juni med mycket regn, så inledningsvis var det bra. Vattnade minimalt då. Lättnaden att slippa vattna på våren var väldigt skön!
   Glad att höra att ni har haft det bättre hos er. Klimatförändringarna väcker många frågor kring omställning, inte minst för oss med trädgård och odlingar. Det är ”bara” att försöka tänka om, anpassa och göra det så bra det går.

 2. Ja, tyvärr är det väl regnfattiga somrar vi får vänja oss med. Här blir det alltid bevattningsförbud, redan från 1 april, och det är så trist, även om jag bara har en liten trädgård nu så går det ju åt en del vatten.
  Ha det gott!
  Kram Gunilla

 3. Det är alltid så intressant att läsa dina inlägg Kristina. Och visst är det oroande med klimatet. Vi bor i ett väldigt torrt område. Det kan regna en hel del omkring oss men regnen passerar alltid vid sidan om oss. 7-8 mil bort kan det vara dagsregn och vi får inte en droppe. Det kan vara översvämningar i Stockholm men vi får inte en droppe. Maken kan vara på golfbanan 10 minuters bilväg bort och komma hem dyngsur men här har det inte kommit en droppe.
  Jag minns när vi flyttade in, hur blöt och vattensjuk trädgården var. Jag har i varje fall en hel del buskar som nu vuxit sig höga och de perenner som växer i skuggan av dom klarar sig riktigt bra medan de som står i gassande sol torkar bort.
  Tråkigt att Bloglovin gett upp för dig. Jag har slutat med den för rätt länge sedan då jag också fick problem. Jag kör enbart med WP:s reader som väl fungerar sisådär. Nya inlägg dyker inte upp automatiskt, jo ett och annat, men i övrigt så är det refresh av browsern som gäller och då kommer alla upp. Nackdelen är ju att dom försvinner i flödet om man inte är inne på några dagar men då brukar jag gå in på ”Manage” och kolla mina favoritbloggar och där ser jag när senaste inlägget lades in. Men jag bloggar bara via datorn, aldrig via mobilen. Det kanske fungerar annorlunda där.
  Ha nu en fin fortsättning på augusti. Vi håller tummarna för att det kommer regn!
  Kram Anita

  • Visst är det torrperioder vissa år, men i år är det snustorrt. Inte en droppe de närmaste två veckorna heller. Skugga gör verkligen skillnad, tur du har lite hos dig så växterna överlever.
   Bloglovin bestämde sig härom dagen för att snurra igång och ladda hem (en del) inlägg. Hopplöst när inte allt är med! Jag kollar bara wp på datorn när jag skriver inlägg, och precis som du skriver tyckte jag inte readern funkade optimalt. Jaja, får sätta mig och läsa ikapp i höst när tiden inomhus blur längre.
   Ha en fortsatt fin helg och augusti Anita!
   Kram Kristina

 4. Jag har förstått det som att Bloglovin inte längre fungerar i Sverige. Intressant att du skriver att den fungerar fläckvis nu. Jag använder den inte själv.
  En väldigt speciell sommar i år. Så långvarig värme! Trots detta tycker jag att trädgården klarat sig hyfsat, några regnskurar lär ha kommit när sonen ansvarat och förra lördagen fick vi ett väldigt trevligt regn som fyllde kannor och krukor. Jag har faktiskt fått välta några odränerade krukor så att vattnet rinner ut! Den soldrivna bevattningen har fungerat rätt ok, inte felfritt men ok.
  På Gotland märkte jag dock stor skillnad mellan de två separata veckor jag var där. På två veckor var allt förändrat och torkat.
  Det ska bli skrämmande intressant att se hur det ser ut i Europa.

  • Mycket speciell. Fortfarande inget regn här (räknar inte någon enstaka mm). Listan över växter som tas bort helt eller behöver flyttas in i halvskugga växer.
   Kan tänka mig skillnaden på Gotland, där är det väl generellt torra somrar om jag förstått det rätt.
   Bloglovin slutade fungera igen. Suck. Får se när jag orkar ta tag i projekt ny bloggläsare.
   Ha det så bra på resande fot!
   Kram Kristina

 5. Jag har hittat dig via instagram och förstår att du har imponerande odlingar inte långt hemifrån.
  Denna gång googlade jag på leopardblomman och hittade ett inlägg du skrivit. När det var ser jag inte på min mobil. Men jag undrar hur har det gått? Har du fortfarande den kvar?
  Jag sådde frön i vintras och har fått en enda liten planta. …

  • Hej Karin! Vad kul att du har hittat hit! 🙂 Visst har jag leopardblomman kvar! Fast inte den ursprungliga, men väl senate ättlingar till den. Numera har jag plantorna i kruka, där trivs de bättre. På vintern får de stå i mitt kallväxthus. Får bestämt ta och visa på insta vid tillfälle, de blommar nu. Plantorna blommar första året om man har tur, men definitivt andra.

   • Tack för svaret, vad roligt!
    Då känner jag att jag kanske, kanske kan få den lilla plantan att klara sig, i kallväxthuset över vintern.
    Ditt svar tyder ju också på att första årets blommor – på endast en planta? – gav livsdugligt frö!

 6. Pingback: 2022 års trädgårdsplaner – så här gick det | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s