Knappt åtta veckor kvar till jul…

… och hög tid att baka engelsk julkaka! För som Delia Smith skriver i sin Book of cakes, ”All rich fruit cakes are best made at least eight weeks in advance.”

De flesta år bakar jag denna engelska julkaka fullproppad med korinter, sultanrussin, körsbär och suckat. Jag matar den med brandy fram till jul och njuter sedan av en tunn liten bit (den är väldigt mäktig) till teet.
Engelsk julkaka 4   Engelsk julkaka 11   Engelsk julkaka 15

Veckorna fram till jul så gläntar jag då och då på kakburkens lock och drar in den juligt kryddiga kakdoften… Mmm! Jag gillar det där med att göra något redan nu, att bygga upp förväntan inför vad som komma skall. För mig är julkakan ett måste efter Londonåren för att få rätt julstämning.

En vecka innan vi ska äta kakan är det dags att dekorera den, så hur min kaka ska se ut i år får ni se lite längre fram.

Och blev nu någon sugen på att baka så finns receptet här. Och ja, man kan baka den sju veckor innan jul också… 🙂 Receptet är långt, utförligt och med en del tips som kan vara bra att känna till första gången man bakar den här sortens kaka.

Vad har ni andra för kakor som är ”måsten” för rätt julstämning hos er?

10 tankar på “Knappt åtta veckor kvar till jul…

 1. Traditioner gillar jag! I synnerhet vid jul. Varför gör man det egentligen? Är det någon form av trygghet kanske eller är det ett sätt att komma i stämning???

  VI gör alltid knäck här och det efter min mormors recept där måtten är kaffekopp och knivsudd. Sen har vi julberättelser (Astrid Lindgren) som vi läser tillsammans, högt. Jag gör alltid sillinläggningar själv men sorterna kan variera lite från år till år.

  Kram

  • Trygghet och komma i stämning tror jag absolut att det är. Det är kul att skapa egna traditioner också, blanda lite gammalt och lite nytt, och få fram sin egen mix av julstämning.
   Kram Kristina

 2. Jag gillar också det här med traditioner, inte bara runt jul. Spännande med din fruktkaka. Det måste vara jättekul att ta med sig en tradition från tiden i London. Läste ditt recept. Fantastiskt bra beskrivet.

  Jag bakar ingenting till jul men jag gör godis. En tradition (som tyvärr jag slutat med) var att göra marsipanfigurer. Det gjorde min mamma och jag alltid till jul när jag var liten och jag fortsatte med det. Vi gjorde bland annat miniatyrer av morötter och varm korv i bröd med senap och ketchup. Men så ändrade dom karamellfärgerna så att dom blev mycket svagare (dom var förmodligen inte alls nyttiga i min barndom) och jag kunde inte längre får fram färgerna i mina traditionsenliga figurer och så småningom slutade jag att göra dom. En tradition jag infört på senare år är Mozartkulor. Dom är väldigt enkla att göra och blir (tycker jag) godare än dom man köper. Jag kan säga att vi gör större och större sats för varje år 😉

  Ha en fin dag!

  Kram Anita

  • Marsipanfigurer är kul, där kan fantasin verkligen få fritt spelrum. Mozartkulor tycker vi också är mums! 🙂
   Ja, det där med hushållsfärg… Jag minns barndomens små glasflaskor där det räckte med en pyttedroppe för att det skulle bli knallrött, med dagens får man ju hälla i en halv flaska för att det ska bli någon färg alls.
   Ha en fin dag du också!
   Kram Kristina

   • Precis … man kunde hälla i några fler droppar av gult så fick man starkt orange (morötter). Jag minns ett år då jag gjorde en marsipanjulskinka som låg på ett fat med några skivor uppskurna. En skål med senap, grönkål och skinkpinne fanns där också, allt i marsipan. Härliga minnen 🙂

   • Precis, så var det! Ljuva pysselminnen. I går skulle jag och A ge oss på att baka macarons för första gången (nej, det gick inget vidare), och de skulle vara rosa hade dottern bestämt. Jag tog en droppe röd färg, jag tog två, jag tog en rejäl skvätt och ändå var de bara blekrosa i färgen. Suck.

 3. Åh, engelsk fruktkaka har jag funderat på att göra många gånger men det har inte blivit av. Det verkar så meckigt bara men det får det kanske vara värt.

  Jag älskar julen och alla förberedelser.Jag brukar göra lussekatter, saffransskorpor, knäck och sillinläggingar.
  Vi har också en röra med rökt lax, wasabi och creme fraiche till pepparkakorna som vi alltid gör. Vansinnigt gott! Recept finns på bloggen:)

  Kram,
  Maria

  • Ja, första gången man bakar fruktkakan verkar det lite meckigt eftersom det är många moment och tre olika bunkar, men egentligen är den inte så svår och jag har aldrig misslyckats med den. Det är en bra kaka på det sättet. Skulle den bakas veckan före jul hade jag inte gjort den, men nu känns det ganska trevligt att stå där och pyssla med den (och sniffa juldoft då och då veckorna framöver). Att dekorera den veckan innan jul tar inte så lång stund. Så prova, tror inte du blir besviken.
   Röran du tipsar om måste jag kolla in, här äter jag lax mer än sill och det är alltid kul med nya recept.
   Kram Kristina

 4. Oj, vad jag blev sugen på fruktkaka nu, hmmm, undrar om orken dyker upp också? Min julfavorit är choklad- och nötskorpor enligt recept i Anna Bergenströms mycket inspirerande bok ”Vinterns goda ting”.
  /Katarina

  • Men det lät ju riktigt mumsigt, den boken tror jag otroligt nog att jag inte har kollat i (har annars flera av hennes böcker). Får bli en tur till bibblan tror jag. Tack för tipset! Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s