Mmm för ätbart ~ tre nya grönsaksfavoriter

Ett av ”trädgårdslöftena” inför detta år var att odla lite mer ätbart. Jag har testat flera nya grönsaker och planterat nya fruktträd och bärbuskar. Vi får se vad som kommer att odlas nästa år, för här odlas bara sådant som vi verkligen tycker om att äta! 🙂

Jag – och barnen – är extra nöjda med isört och portlak. Milda, lite köttiga blad som har smak lite åt gurkhållet. Måste så mer av dem nästa år! Min favvo är annars salladen ‘Little Gem’, så god och så enormt villig att gro.

Så här såg ingredienserna till en sallad ut hos oss tidigare i juli:juli 15 sallad bladgrönt 1

juli 15 sallad bladgrönt 7
Bindsallat ‘Little Gem’ och rödbladig basilika ‘Rosie’.
juli 15 sallad bladgrönt 6
Miniplocksallat ‘Gourmet’ till vänster och romersk sallat ‘Chartwell’ till höger.
juli 15 sallad bladgrönt 5
Isört.
juli 15 sallad bladgrönt 4
Gul trädgårdsportlak.juli 15 sallad bladgrönt 3
Källfräne.

Vad odlar ni för ätbart i år? Något som ni kan rekommendera andra att pröva?

Ha det fint i helgen, nu går vi in i augusti. Själv ska jag besöka några öppna privatträdgårdar i helgen, ser fram emot det.

16 tankar på “Mmm för ätbart ~ tre nya grönsaksfavoriter

 1. Vilket givande inlägg! Jag plockar också sallad, det är härligt med egenodlat. Isört, måste provas. ‘Little Gem’ antecknas, trädgårdsportlak likaså.
  Jag köpte salladsplantor på Malmö Garden Show och av dem är det nog ekbladssalladen som är mest smakrik, medan andra tillför struktur. Ja, färg är ju också med och leker. Sorter, se http://www.engronsida.blogspot.se/2015/06/jordmandel-kal-sallader-pelargon-osv.html
  Jag köpte också kål, men de växer sig så höga i pallkragarna och tar nästan över… Nästa år ska jag nog försöka finna lågväxande kålsorter, satsa på flerfald av sallader, persilja, basilika osv. Årets koriander (egen sådd) är en hit, så användbar (och vacker).
  kram
  Katarina

  • Visst är det fiffigt med färdiga plantor, jag köpte småplantor av svartkål (som jag glömt att så). Vi får diskutera ätbart när vi ses i augusti tror jag bestämt. 🙂
   Kram Kristina

 2. Härligt! Jag hoppade över salladsavdelningen i år, men får lust att odla dina favoriter nästa år. Annars är jag bärfantast, amerikanska blåbär har hittills visat sig vara förbluffande lättodlade. Jag har visserligen naturligt sur jord, men min syster odlar i fd åkerjord och har mest bär på sin planta.
  Ja, min semester är nu över och jag har inte hunnit med ett enda trädgårdsbesök, så jag avundas dig även på den punkten.
  Kram
  Marta

  • Prövade att förodla bladgrönsaker och plantera ut och det blev bättre än förväntat. Håller med dig om de amarikanska blåbären, så tacksamma!
   Lovar dela med mig av trädgårdsbesöken. 🙂 Inspiration kan man inte få för mycket av.
   Kram Kristina

 3. Hej!

  Härligt att odla nya sallader. Jag har testat little gem och gillar den.
  Min nya favorit är röd pakchoi men jag skall prova isört för jag blir lite nyfiken på den.
  Allt gott
  Annika
  Hoppas vi ses den 15 augusti. Den 22 skall jag föreläsa i Sölvesborg om att trädgård är en Lisa för själen.

  • Förstår det. Men då kör du på tidiga och sena grönsaker och hoppar över dem som blir klara mitt på sommaren. En del asiatiska bladgrönsaker kan du så nu.
   Kram Kristina

 4. Mmmm …. håller med. Ätbart det är fint det! I år har jag försått salladen inomhus i en odlingsstation i matkällaren. Fungerade jättebra och plantorna tog sig fantastiskt bra. Men … så kom ju rådjuren och skalade av romansalladen jäms med marken, som för övrigt var ‘Chartwell’ så var den sagan all. Prövade att så en ny omgång men den har blivit uppäten av något annat. Men ruccolan trivs som alltid.

  Annars har jag odlat broccoli i pallkrage och det har blivit väldigt lyckat. Runt broccolin satte jag rädisor, det gick jättebra. Dessutom har jag stora skördar av lök (gul, röd och schalotten) så nu klarar jag mig i vinter, i varje fall när det gäller schalotten. Potatisskörden blev enormt lyckad och jag har nu gjort ett experiment. Jag satte för några dagar sedan 6 nya potatisar i en av pallkragarna som jag hoppas ska ge en sen höstskörd. Blir det för kallt ska jag täcka jorden med halm och blasten med fiberväv. Dom har redan kommit upp så det finns hopp 🙂 De andra lådorna som blivit ”lediga” efter skörd har jag sått dill och vintersallad i. Dessutom har jag slanggurka och Västeråsgurka. Har redan lagt in en omgång hela gurkor och ska imorgon lägga in skivade för att ha som smörgåsgurka när jag äter leverpastejmacka.

  Chiliskörden har i år blivit enorm och jag torkar och fryser för fullt. Jag har hela vinterbehovet täckt vilket känns härligt. Tomaterna är sena pga vädret men jag skördar ett antal varje dag. Vi har inte behövt köpa tomater de senaste veckorna och idag kollade jag hur många som var på gång och räknade till ca 300. Så det kommer nog att bli bra till slut.

  Kryddor har jag i stora krukor och det har fungerat väldigt bra. För övrigt har vi massor med blåbär på gång och smultronen har varit många i år.

  Efter denna långa utläggning (som alltid 😉 ) kan jag konstatera att det ätbara har blivit väldigt lyckat i år. Och jag älskar att odla ätbart 🙂

  Ha det så gott!

  Kram Anita

  • Och jag gillar ju dina långa kommentarer. 🙂 Det är kul att läsa att vi har gjort en del samma i år, här är det också satt en andra omgång potatis direkt efter att den första var uppdragen. Den kom upp superfort!
   Tomaterna var sega i år, men det blir ju bra till slut. Och sedan var det ju skit att rådjuren åt upp den goda Chartwell för dig! Har provat att sätta lök i år, många år sedan sist pga lökflugeangrepp. Vitlök går bra, men inte annan. Har inte slut utvärderat det än, men de lökar jag skördat tidigt har blivit fina.
   Kram Kristina

 5. Här har grönsaksodlingen inte varit som den brukar, förutom första omgången i drivbänk. Den var kanon. Det enda som egentligen är jättebra är alla sorters lök, potatis, purpurkål och kryddor.Är det inte sniglarnas eller de fyrbentas fel, så är det det kalla vädret och allt regnande. Ska kanske göra som du sätta lite mer potatis. Har gjort det förr, fast lite tidigare dock. Känns som det blir en förlängd säsong i år.
  Kram Luna

  • Visst är det en konstig odlingssäsong i år! Men vi får göra det bästa vi kan av den (och hoppas på en lång varm höst). Vissa saker jag sådde i våras, spenat tex, ville sig inte alls. Liten och tanig och sedan gick den i blom. Men svartkålen är desto bättre som tur är. Det är väl det där med gungor och karuseller… 😉
   Kram Kristina

 6. Tack för tips! Jag är ju inte så där värst bra på det här med att odla mat.. men jag började i fjol med en pallkrage, och i år blev det isbergssallad, ruccola och mangold. Skall kanske utöka till nästa år, det är ju lite roligt att gå ut och plocka ihop salladen.

  Kram Gunilla

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s