En vacker och produktiv oas på Österlen ~ inspiration nr 3

31 maj 15 Mandelmanns 13
I dag går inspirationsturen till Mandelmanns trädgårdar utanför Kivik på Österlen. Mandelmanns är lika med Gustav och Marie Mandelmann som sedan 1996 har drivit gården med odlingar, djur och trädgård. Vilka odlingar! Och vilken trädgård!
31 maj 15 Mandelmanns 2
31 maj 15 Mandelmanns 3
Inne i ett av växthusen, under blommande minikiwi.

Vi var där första gången i slutet av maj när lammen skuttade runt, men kaféet inte hade öppnat för säsongen. Vi återvände sedan i mitten av augusti för en ny titt och lunch i kaféet. Ni får följa med på båda besöken i det här inlägget! 🙂

31 maj 15 Mandelmanns 21Skir grönska i maj…22 aug 15 Mandelmanns 16… och djupgrön i augusti.31 maj 15 Mandelmanns 17Tomatplantor i ett av växthusen i maj…22 aug 15 Mandelmanns 11… och skördedags i augusti.31 maj 15 Mandelmanns 10 Gustav själv i rensningstagen på en av åkrarna i maj…  22 aug 15 Mandelmanns 7… och klart för skörd i augusti.

Det här är en bra trädgård att ta med de yngsta i familjen till, det finns både höns och grisar att titta på och en och annan kelig katt att klappa. Vissa datum under sommaren har Mandelmanns speciella vandringar där barnen får hälsa på hos djuren. I kaféet finns mycket gott och egenodlat att välja på och i butiken kan man handla garanterat närodlad mat.
Även om gården är produktiv saknas det inte blommor i överflöd, ofta planterade tillsammans med ätbart, i en både vacker och nyttig samplantering. I maj blommade tulpaner, blåregn, fembladig akebia, vallört, äkta kvitten och andra fruktträd. I augusti var det klockranka, en mängd olika sommarblommor och fuchsia. Det var efter att ha sett den fembladiga akebian längs husets stenvägg i maj som jag åkte raka vägen hem och sökte rätt på en plantskola som sålde den.
22 aug 15 Mandelmanns 5

Att gården är en oas för djurlivet råder det ingen tvekan om. Den vackra fjärilen och trollsländan var bara två av de lite ovanligare insekterna jag såg.
22 aug 15 Mandelmanns 9 22 aug 15 Mandelmanns 6

Många bilder blir det… Men det här är verkligen ett ställe jag vill att fler ska upptäcka.

HÄR kan du läsa mer om Mandelmanns på deras hemsida. Det finns även en bok om gården att titta efter nästa gång du är på biblioteket, i bokhandeln eller besöker gården: Självhushållning på Djupadal. Avslutar med visdomsord från Mandelmanns.
22 aug 15 Mandelmanns 3
Om två veckor går turen till en lummig privatträdgård med många vackra träd och en porlande bäck. Nästa vecka tänkte jag visa före- och efterbilder på fyra sovrum och ett badrum. Japp, vi är klara med höstens och vinterns stora omflyttnings- och renoveringskarusell här hemma.

16 tankar på “En vacker och produktiv oas på Österlen ~ inspiration nr 3

  • Ja, det tog ju mig flera år innan jag äntligen kom iväg och sen blev det två gånger samma år. 🙂
   Akebian är tuffare än vad man tror, men sedan är ju frågan hur mycket som fryser bort varje år. Så dyr är en ju inte utan det kan vara värt att prova. Ett viktigt tips jag fick är att den inte ska stå i öster, den är känslig för vårsolen.
   Kram Kristina

 1. Har besökt denna fantastiska gård och blir helt varm i hjärtat när jag tänker på den. Lunchen i växthuset och täckmaterialet mellan grönsakerna, mjuk fårull. Grisarna som lever som grisar ska mm. mm.
  Ska absolut tillbaka någon gång. Tack för bilderna.
  Veronica

 2. Tack för bra och jämförande bilder. Har inte själv varit där,men jag kommer ihåg Gustav och Marie från tv trädgårdserien med Pernilla, vad det nu hette. Här ser lika trevligt ut som paret verkar.
  Kram Luna

 3. Men så roligt och så extra roligt att se bilder från maj och så samma motiv i augusti. Mandelmanns har jag drömt om att besöka ända sedan jag såg deras trädgård i TV, Trädgårdsfredag eller vad det kan ha hetat på den tiden. Dom verkar vara så trevliga. Och skylten var ju hur bra som helst. Tack för en härlig inspirationsrunda!

  Kram Anita

  • Varsågod! 🙂 Blev nästan samma vinklar i alla fall, tänk vilken växtkraft det är ändå. Det är två månader och tre veckor mellan bilderna. Och skylten är bara bäst.
   Kram Kristina

 4. Har också läst skylten och tänkt att det vore trevligt om alla föräldrar lärde barnen hänsyn och respekt. Och då även i det vanliga livet 🙂

  Kan skriva under på att trädgården är väl värd ett besök. Har varit där flera år på raken och utöver en inspirerande runda alltid ätit gott.

  Kram, Carina

 5. Vilka fina bilder och vilken fin avslutning med de kloka orden från Gustav Mandelmann. Härliga odlingar och en riktigt trevlig känsla i alla bilderna. Skulle önska att det var lite närmare för visst finns det fina trädgårdar här också men zon 1 och den skånska myllan…. man ser ju riktigt hur det växer.
  Kram Anna-Karin

 6. Det var ett fint inlägg (som vanligt ). Säger varenda vår att vi måste åka till Mandelmans, men det blir alltid fullt upp med egna odlingen och i kalendern med för den delen. Fast nån gång ska det bli av! !!
  Trevligt helg
  Anette

  • Tack! Jag vet, har tänkt åka dit i flera år, men något kommer alltid i vägen. Men det var ett ställe jag gärna återvänder till (när jag nu äntligen kom iväg). 🙂
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s