2020 års trädgårdsplaner – ätbart, blommor och öppen trädgård

Odla ätbart, Maxad blomning och Välkommen besökare! Det är ledorden för i år när det är dags att skriva ner mina planer och förhoppningar inför 2020 års trädgårdsår. 

Det mest genomgripande blir att vi ska försöka odla betydligt mer ätbart jämfört med tidigare år. Vi har lagt om till att äta mer växtbaserad mat det sista året och förra hösten vinkade vi adjö till åren med matkasse och började ännu en gång planera vår egen matlagning. Och i och med det kan jag åter odla grönsaker som blir skördeklara under en längre period än ”bara” sommarmånaderna. Nu väntar planering kring vad vi ska satsa på detta år, men Odla ätbart blir det!

Jag vill också odla ännu mer som blommar under så lång period som möjligt i trädgården, både för min och pollinatörernas skull. Maxad blomning blir det garanterat! Ännu fler luktärtor, zinnior och lejongap. Och kanske, kanske gör dahliorna sin come back?

Tid till trädgården kommer att finnas, för 2020 är ju vårt ”stanna hemma-år” när vi har hemester och njuter av vår egen trädgård och bara gör utflykter i närområdet. Bland utflykterna hoppas jag att några blir Malmö Garden Show 28-31 maj och kanske ett besök eller två hos blogg/instavänner? Klart är i alla fall att jag har ett Riksmöte med Trädgårdsamatörerna att glädjas åt, för 2020 hålls det i Ystad 12-14 juni. Kanske är vi några som ses där eller på Trädgårdsfest mitt i vintern i Varberg redan den 11-12 januari?

Förra året skar jag ner på jord- och gödselinköpen till trädgården till förmån för vår egen kompostjord, matkompost, kaningödsel, nässelvatten med mera. Det fungerade så bra att vi fortsätter med det. Jag är lovad ännu mer av den välbrunna fårgödseln som jag fick av en kollega förra året och som trädgården mådde väldigt bra av. Jag fortsätter också att täcka bara jordytor runt bärbuskar och vissa grönsaker med grå fårull som jag får av en annan kollega. Ullen hjälper till att hålla fukten kvar i marken och minska ogrästillväxten.

Bloggen är ju min trädgårdsdagbok och i år är den tänkt att fokusera en hel del på då och nu. För 20 år sedan påbörjade vi omvandlingen från maskrosgul gräsöken till vår alldeles egna gröna oas full med träd, blommor, ätbart, insekter och djur. Så i stället för de vanliga inspirationsinläggen från andras trädgårdar blir det i år nedslag i vår egen trädgård. Kanske blir också fokus på berättandet om den stora omvandlingen lite av en nytändning för mig själv och bloggen?

Då och nu vid ingången av huset. Hej då förvuxna barrväxter och välkommen blommor! På bilderna kan man också se att vi ändrat kulör på fönstren och gjort rent takpannorna under åren som har gått. 🙂

Sedan ett halvår tillbaka har jag en ny tjänst hos företaget där jag började för snart fem år sedan. Jag har lämnat utejobbet bakom mig och arbetar nu inomhus större delen av dagen med miljöfrågor och att utveckla företagets stadsodlingar (HÄR kan du se hur 900 kvadratmeter gräsmatta förvandlades till en stor odling för några år sedan). Nu blir den egna trädgården ännu en gång min avkoppling efter en dag med papper framför datorn. Ska bli intressant att se vad det innebär för trädgården och mig efter att ha testat helt andra sätt att trädgårdera under några år.

Klart är i alla fall att vi kommer att visa vår trädgård för allmänheten under 2020 vid inte mindre än tre olika tillfällen; vår, sommar och höst. Välkommen besökare! Vilka datum det blir återkommer jag till om ett tag.

Jag är också sugen på att ta upp den kreativa inomhusbiten av trädgården, kanske genom att att tillverka fler blomsteravgjutingar? Vi får se vad det blir…

Sedan har vi ju några ”surdegar” kvar från tidigare års planer också… Har vi tur blir 2020 året när vi: byter träribbor i fina trädgårdsbänken med gjutjärnsgavlar, snickrar en grind till komposthörnan, bygger skydd för de nya soptunnorna, uppdaterar skissen över trädgården och lägger in namnen på alla växter i trädgården här på bloggen.

Och för den som vill läsa hur det gick med 2019 års trädgårdsplaner så berättar jag om det HÄR.

Nu önskar jag er alla en fin januari! Hoppas ni bläddrar i frökataloger, läser trädgårdsböcker, ritar i skissblocket eller fikar med trädgårdsvänner som uppladdning till årets trädgårdssäsong! Det ska jag göra! 🙂 Länkar så klart till Trädgårdsfägring!

15 tankar på “2020 års trädgårdsplaner – ätbart, blommor och öppen trädgård

 1. Veldig fint å kunne dyrke (noe av) sin egen mat. Er selvforsynt med tomater fra juli til og med november, og bønner i alle fasonger til kulden setter stopp. Og så krydderurter, så klart. Ikke mye å snakke om, men setter stor pris på alt!
  Dahlia må da gjøre come-back? Hjemme om sommeren er best 🙂
  Lykke til med bloggen og planene!

  • Tack snälla du!
   Sätter stort värde på allt vi kan odla i matväg i trädgården. Tomater är ju så gott! 🙂
   Längtar verkligen efter årets hemmasommar, ska bli så skönt.

 2. Det låter som tre härliga ledord. Roligt att det gått så bra med övergången mot en mer växtbaserad kost. Det kommer säkert att inspirera ännu mer när det gäller den egna odlingen av ätbart. Och så bra att det gått så bra med att använda egen kompost/gödsel. Gillar din översta bild! Nyskördade, friska, krispiga, klorofyllstinna grönsaker! Den kan få vem som helst att vilja börja odla ätbart.

  Blommor en masse kan det ju aldrig bli för mycket av även om jag själv satsar mer på buskar och perenner. Men i år ska jag försöka ha mer krukor på altanen. Och jag har också funderat på dahlior efter att sett många bilder på bloggar under förra året. Får väl se hur det blir med det.

  Ser fram mot dina nya inspirationsinlägg från din egen trädgård. Ska bli jätteroligt att läsa!

  Ha en skön helg!
  Kram Anita

  • Det har gått riktigt bra med maten och jag kan känna en större glädje i att få vara kreativ i köket igen. Det blir ju mer av spontan ”Vad är bra och lagom att skörda/äta idag?”.
   Jag använde mig av nässelvatten till tomater och gurkor under högsäsong och jag märkte verkligen inte av någon minskad skörd, tvärtom.
   Har många blommande perenner, också, men saknar höga blommande perenner med mycket färg väldigt mycket. Det blir så mycket som är 50-60 cm högt. Och där kommer sommarblommor (och kanske dahlior) in som ett komplement.
   Har redan börjat skriva nya inlägg! 🙂 När jag väl bottnade i vad jag ska skriva om nu känns det kul igen!
   Önskar dig detsamma!
   Kram Kristina

 3. Hej!
  Tack så mycket för grattis-hälsningen 😀
  Och tack så jättemycket för tipset på droppbevattningen och att du gav mig namnet på den. Det blir mycket lättare att veta vad jag ska kika efter då.
  I växthuset har jag en droppbevattning kopplad till kranen – vilket underverk till att underlätta ”växthuslivet”. Det är svårt att mäkta med annars.
  Så roligt att du ska odla mer ätbart. Jag älskar att läsa om sådant. Hoppas att du kommer att skriva mycket om det så att jag får följa hur det går. Jag brukar själv satsa på mycket ätbart, men i höstas hade jag svårt att skiljas från jordgubbssticklingarna – har hittat en ”ny” alldeles fantastiskt god sort som heter mara de bois, så nu har jag fyllt halva landet med jordgubbsplantor. Bra i och för sig eftersom jag äter massor av jordgubbar och de är dyra att köpa – men var ska allt annat få plats? 😉 Jag funderar på hur mycket grönsaker jag kan pilla ner mellan blommorna i mina rabatter 😀
  Du verkar ha en alldeles fantastiskt fin trädgård! Långt ifrån den maskrosgula öknen du skriver om. Och vilken fin karta över trädgården. Får jag fråga hur du har gjort den?
  Ha en riktigt fin dag!
  Solsken
  Linda

  • Hoppas du har nytta av bevattningstipset, allt som underlättar trädgårdslivet är av godo. 🙂
   Jag hoppas kunna skriva mer om odlandet under året som kommer, tycker själv det är kul att följa det hos andra. Har bara hört talas om Mara du bois, den är alltså lika god som de säger? Bra att veta! Får du ”för många” revor/småplantor byter jag gärna till mig några av dig om du vill. Själv funderar jag på att klämma in slätbladig persilja i rabatterna här och var…
   Skissen över trädgården har jag gjort i powerpoint, om du söker på ”skiss” i sökrutan så får du upp ett inlägg där jag berättar hur jag gör.
   Hoppas vi ”ses” framöver i bloggvärlden. 🙂
   En riktigt fin dag till dig också!
   Kristina

 4. Att se före- och efterbilder från din trädgård gillar jag. Det är så nyttigt att se vad man åstadkommit de där dagarna när man kanske bara ser det som är kvar att göra.
  Zinnior kan man inte få för många av. Såg din kommentar om att du i stort sett har samma höjd på alla blommor, det har jag också – men mina är kring metern! Tror att det var Piet Oudolf som fick mig att satsa stenhårt på höga växter.
  Dina odlingsplaner kommer ju att gå lysande, det är jag säker på. Med tanke på hur frukt och bär växer lär grönsakerna göra detsamma ❤
  Kram Kram!

  • Jag har en del höga växter också, men det finns så få höga i den där orange färgskalan som jag gillar. Men jag har faktiskt beställt lite dahlior nu… 🙂
   Kram tillbaka!

 5. Pingback: Så här gick det med 2020 års trädgårdsplaner | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s