Bär och frukt i trädgården från försommar till senhöst – vår egen skogsträdgård del 1

Det bästa jag vet är att gå en tur i trädgården och stoppa munnen full med frukt och bär, plockade direkt från träd och buskar. Det kan ha att göra med att det är de allra bästa barndomsminnena för min del. Finns det något godare än att plocka en hel näve med söta, solvarma smultron? Det skulle väl möjligen vara att plocka två då! 🙂

När vi tog över trädgården 1999 fanns det två fruktträd, båda planterade tjugo år tidigare när huset byggdes. Ett jättelikt bigarråträd och ett stort obeskuret plommonträd. Vi har sedan fyllt på med fler träd och buskar under de år vi har bott här.

Vinbärsbuskar och krusbär planterades 2000, de amerikanska blåbärsbuskarna sattes 2001, hallon, hösthallon och smultron fylldes på de kommande åren. Vi planterade också ett nytt bigarråträd och ett persikoträd, men de blev inte långvariga innan de åkte upp. Bigarråträdet fick varje år hemska bladlusinvasioner och persikorna trillade alltid av innan de var mogna.

Söta goda hallon en varm sommardag. Bästa godiset medan man går en runda i trädgården.

I stället fortsatte jag att plantera prydnadsträd, buskar och perenner i trädgården och öka mullhalten i rabatterna genom kvarliggande löv och ett lager ny trädgårdskompost varje år.

När jag sedan för drygt tio år sedan åter började plantera fruktträd hände något spännande. De där kraftiga skadedjursangreppen uteblev och skörden blev utmärkt. Hur kom det sig? Jo, träden stod inte längre utplacerade mitt i en torr gräsmatta, istället stod de i ett ”skogsbryn” i trädgården bland andra träd, buskar och perenner. Skadedjur hade inte lika lätt att hitta fruktträden, jorden torkade inte ut när andra träd skuggade och minskade vattenavdunstningen och perennerna som vissnade ner varje år bidrog med näring och mullämnen.

2019 fick vi första ordentliga skörden av svarthallonet ‘Munger’ som planterades några år tidigare. Mycket goda bär men väldigt taggiga revor, värre än vilda björnbär…

När jag sedan utbildade mig inom permakultur insåg jag att jag utan att veta om det hade följt de enkla regler som finns för det som kallas food forest, skogsträdgård. Att odla i många olika lager från låga perenner i markskiktet, följt av buskar, låga träd och stora träd, kompletterat av klängväxter och död ved. Det ger ett gynnsamt mikroklimat och den biologiska mångfalden ökar.

Hos de som nyanlägger en skogsträdgård är andelen ätbart i de olika skikten så klart högre än vad den är i vår villaträdgård, här kan ett mellanskikt bestå av japanska lönnar, men varför skulle jag ta bort det som redan finns och trivs i trädgården? Numera så har jag landat i att jag blandar både nytto- och prydnadsväxter i vår egen version av en skogsträdgård. 🙂 De flesta av oss börjar trots allt inte med ett tomt ark till trädgård.


Äkta kvitten redo för skörd. Bredvid trädet växer ett snödroppsträd (vars frukter faktiskt är ätbara), färgsprakande japanska lönnar, svarta vinbärsbuskar, aronia, körsbärskornell och längst till vänster skymtar en av ”jättarna” i trädgården: det gamla plommonträdet. Markskiktet består av allt från trebladsspira till pioner, ledordet är att många av dem är bra för pollinerare. Där finns också funkia vars skott på våren är goda att äta som sparris. Längs bambustaketet i bakgrunden växer olika klängväxter, bland annat kaprifol.

I en annan del av trädgården, Bärlandet, växer vita- och röda vinbär, spaljerade röda krusbär, gula och röda sommarhallon, röda hösthallon och bärtry i låga upphöjda bäddar. Längs med spaljén i bakgrunden klättrar minikivi och klematis och till höger syns plommonträdet ‘Opal’. Hallon och bärbuskar samodlas med jordgubbar och självsådda sommarblommor som blåklint och färgkulla som hjälper till att locka insekter. På en del ställen lägger jag fårull som marktäckning för att hålla kvar fukt/minska ogräset.

I bakkant på våra upphöjda odlingsbäddar för grönsaker, närmast den skyddande och värmande tegelväggen, växer spaljérade äppelträd. De har inte så stor rotklump, utan har ännu så länge trivts bra på denna plats. Under sommaren har de ett lager med fårull på den nakna jorden som hjälper till att hålla kvar fukten och skyddar rötterna från stekande sol. 

Sedan 2014 har jag aktivt jobbat med att bredda det ätbara i trädgården. Mitt mål är inte att få stora skördar av några få sorter, utan att kunna ha bär och frukt under så många månader som möjligt. Jag kokar saft, gör sylt och fryser in bär, men mycket äts också färskt när det är som godast. Det vi alltid får mer av än vad vi kan äta själva, blåbär och plommon, kommer vänner gärna och plockar. Och rätt som det är får man något annat som de har för mycket av i retur! 🙂 Bland fruktträden finns numera också hassel för att ge skörd av nötter.

Hasseln ‘Barcelonski’ köptes in 2015 och 2019 fick vi första skörden av nötter! 

Skillnad på bär och bär… Det här är tre av våra körsbärssorter. Från vänster till höger: buskkörsbäret ‘Lettisk låg’, surkörsbäret ‘Fanal’ och bigarrån ‘Stella’. I bakgrunden på bilden syns mer av Fanal, svarta vinbär och bärtry.

Ampeljordgubbar ger söta och goda bär under flera månader, från juni och ända fram till frost.

Amerikanska blåbär har vi flera olika sorter av. De mognar från juli och framåt. En del av dem är små (5 mm) och andra jättestora (20 mm).

Äkta kvitten ger stora gula frukter att koka god marmelad på. Doftar gott gör frukterna också.

Sedan finns det andra bonusar med att ha många bärbuskar och fruktträd i trädgården. De flesta kräver inte mycket skötsel och blomningen ger mat till hungriga bin och humlor. Andra, som amerikanska blåbär, får vacker höstfärg. Och vad är vackrare en vårdag än ett vitblommande plommon- eller körsbärsträd? Det skulle möjligen vara ett rosablommande kvittenträd!

Boktips för dig som vill veta mer om lite ovanligare bär och fruktsorter och skogsträdgårdar. Samtliga böcker finns att fjärrlåna på närmaste bibliotek.

 • Skogsträdgården: odla ätbart överallt av Philipp Weiss och Annevi Sjöberg. En mycket tjock och innehållsrik bok om allt som du behöver veta om skogsträdgårdar och olika sorters träd, buskar och perenner. Rekommenderas varmt! Läs även mer på Skogsträdgårdens blogg HÄR.
 • Skörda nya smaker av Anders Kjellsson (numera Stålhand och chefsträdgårdsmästare i Göteborgs botaniska trädgård). Han bloggar HÄR.
 • Frukt och bär av Åke Truedsson.
 • Trädgårdens bär av Leif Blomqvist.
 • Creating a forest garden av Martin Crawford. Innan Skogsträdgården (se ovan!) kom ut var detta ”bibeln” för alla som ville veta mer om skogsträdgårdar.

I del 2 nästa vecka ska jag berätta mer om vilka olika sorters bär vi odlar och vad vi skördar när på året.

Önskar en fin helg och länkar så klart till Trädgårdsfägring!

15 tankar på “Bär och frukt i trädgården från försommar till senhöst – vår egen skogsträdgård del 1

 1. Vilket fantastiskt inspirerande och bra inlägg Kristina!
  Har fascinerats förut av dina inlägg med läckra bär men det här innehåller så mycket fakta och inspiration. Och förundran över hur bra det kan bli när förhållandena är de rätta för växterna. Tänk att du gjort en skogsträdgård utan att egentligen veta det. Fast det kanske är så att en del sitter liksom i ryggmärgen, att man instinktivt vet hur det ska vara. Men ändå inte förstås, för då skulle vi ju inte hitta så många fruktträd i gräsmattorna.
  Nu ser jag fram mot kommande inlägg. Och så ska jag säga ordet då och då för mig själv … ”skogsträdgård”, tycker det är ett så vackert ord 🙂

  Ha en fin helg!
  Kram Anita

  • Tack snälla du! Jag minns så väl min entusiasm när jag planterade de där första fruktträden och hur stor besvikelsen var över de usla skördarna och skadedjursangreppen. Tur jag inte gav upp! 🙂
   Visst är det ett vackert ord, skogsträdgård? Många tänker på skog som i skugga och mörker, men skogsbryn är en bättre beskrivning. Det är ju i övergången från en miljö till en annan som det finns som mest liv. Inom permakulturen kallar man det ”edge effect”. Du som ofta promenerar i ljusa skogar känner säkert igen det här. 🙂
   Hoppas din helg blir fylld av fina trädgårdstankar!
   Kram Kristina

   • Skogsbryn är också ett av de vackraste orden jag vet. Och jag är ju en skogsmänniska 🙂 Tröttnar aldrig på skogspromenader. Och just övergången från en miljö till en annan, just det där att ”vandra in i en skog”. Tänk så många vackra ord och vackra meningar det finns egentligen 🙂 Tror vi kommer att stöta på många i våra kommande inlägg. Kul att blogglusten är tillbaka. Ska bli så roligt att ”prata” via bloggarna!

    Kram igen,
    Anita

 2. Att gå och mumsa på olika bär i trädgården är verkligen nåt av det bästa och jag tycker som du att det är värdefull med lång säsong och lagom mycket av varje. Frukt och bär som man inte hinner ta hand om ger bara dåligt samvete. Du har en så härlig balans mellan prydnads och ätligt.
  Kram
  /Anette

 3. Är så imponerad av dig och din trädgård! Måste vara underbart att ha så mycket gott att mumsa på – men mycket jobb med det är det också. Jag vet det av erfarenhet efter att ha bott i en gammal uppvuxen trädgård i Stockholm i 30 år. Av den anledningen så bestämde jag att vi inte skulle ha något ätbart alls (inte heller några häckar) i vår nya här på Gotland.
  Ja, förutom lite rädisor, tomater, chili, lime och vindruvor så har jag faktiskt hållit mig till det. Det räcker så bra med det…..
  KRAM/Susie

  • Tack snälla Susie! Visst tar det tid, men jag väljer att inte se det som arbete. Jag mår ju så bra av att vara ute i vår trädgård och fixa där. 🙂
   Tycker det låter som du har en trädgård precis som du vill ha den nu, och det är väl det jättebra. 🙂
   Kram Kristina

 4. Just det .det var ju för att jag sett detta som, jag skrev som jag gjorde till förra inlägget 😉
  Färska bär är väl bland det godaste man kan äta! (näst choklad)

 5. Hej Kristina!
  Vilket härligt inlägg, får mig att längta efter sommaren, då man kan gå och plocka bär direkt från trädgården. Förra sommaren var ett riktigt bra hallon år. Mina björnbär trivs inte alls, årets skörd blev några torra bär. Tur jag kan plocka hos dottern.
  Ha det bra /Marika

 6. Pingback: Bär och frukt i trädgården från försommar till senhöst – vår egen skogsträdgård del 2 | Kristinas oas

 7. Pingback: Så här gick det med 2020 års trädgårdsplaner | Kristinas oas

 8. Pingback: 10 i topp under 10 års trädgårdsbloggande | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s