Stora upphöjda odlingsbäddar – historien om vår trädgård 9

Tvärt emot vad man skulle kunna tro kan det fungera att ha grönsaksodlingarna i österläge. Om man som vi har en skyddande tegelvägg bakom som håller kvar värmen, en häck som ger vindskydd och upphöjda bäddar som ger bra odlingsmöjligheter tidigt på året.

När vi flyttade in 1999 fanns inget trädgårdsland och så kunde vi ju inte ha det! 🙂 Redan andra året flyttade vi odlingarna till den smala remsan på husets östersida och var tillräckligt nöjda med resultatet för att låta odlingen vara kvar. Första året odlade vi i marknivå, de följande åren i pallkragar. När de började ge upp efter en handfull år beslöt vi oss för att bygga stora, rejäla upphöjda bäddar närmast huset för att slippa skuggan från häcken.

Meeen först byggdes de två stora bäddarna 2010 för våra tolv sparrisplantor som jag råkade spontanköpa en dag…!

Före. 2010 påbörjades rivningen av den halvruttna verandan. Barnen hjälpte så klart till! 🙂 Det är kul att slå hårt med en hammare och bända med en kofot!

2010. Snart klart. De två sparrisbäddarna är vardera 250 x 250 cm stora, 60 cm höga. Till höger i bild ligger Lunden som jag berättar mer om HÄR.

Efter. Sparris på väg upp en majdag. Det här är vår vardagslyx. Egenodlad sparris är något helt annat än trist och tråkig köpt. Saftspända stjälkar utan minsta trådighet och seghet. Så goda att man kan äta dem råa under en rundtur i trädgården.

Jorden kanske någon undrar över. Den beställde vi från en lokal firma som kom med ett lass fin sållad matjord. Vi körde in den med skottkärra i trädgården lass för lass… Ja, ni som har följt tidigare delar vet ju att i vår trädgård kommer man inte in med några maskiner! När man beställer jord gäller det att beställa rätt så man inte får ”skitjord”.Jordhögen krympte allt eftersom…

Sedan var det alltså dags, 2011, för de fyra lådorna för grönsaker (och lite samplanterade sommarblommor).Före. Så här såg det ut 2009 när vi odlade i pallkragar.

De fyra bäddarna är på vardera fyra kvadratmeter och de är 60 centimeter höga. Precis som sparrisbäddarna är de byggda i tryckt virke och ”fodrade” invändigt med dammduk i plast. Jag skulle inte nödvändigtvis bygga dem i dessa material i dag, men de har fungerat bra och hållit väl de här tio åren. Dammduken ska hålla i minst 20 år och är godkänd för fiskar som ju är mycket känsliga för kemikalier.

Dammduken är ihoplimmad så den blir en tub är utan skarv invändigt. Kanten ligger invikt en tio centimeter nertill så jord inte ska trilla ut under nedersta brädan. I större delen av bädden är det alltså markkontakt nertill så maskar och andra smådjur kan vara i alla olika lager av jorden.

2011. Arbete pågår. Maken har snickrat tre av fyra bäddar. Nu måste rosorna flyttas en meter för att lämna plats för den sista lådan.

Som avskärmning vid lådorna och som stöd för rosorna byggde maken en small ribbspaljé.

Klart! Potatisen är satt och morötter med mera sått! 🙂

Efter. Så här såg det ut 2015 när häcken hade kapats in lite och de runda trampstenarna hade kommit på plats.

Upptill på bäddarna ligger en planka med utskjutande kant för att hindra snäckor och sniglar från att ta sig upp. Det fungerar bra på det stora hela, men det händer att någon snigel tar sig förbi om det regnar mycket. Tyvärr kan man ju också få med små sniglar med plantor och liknande, även om jag är aldrig så försiktig. Märker jag snigeltugg så ställer jag därför dit en ölfälla eller liknande så jag tar inkräktaren.

Utöver de fyra upphöjda lådorna till grönsaker och de två sparrisbäddarna så byggde vi även en liten bädd som mest används till sommarblommor för snitt, här ovan olika dahlior och rosenskära. I bakgrunden syns en mörkgrön sparrisvägg.

Och så byggde vi förstås Solrabatten, den åttonde och största lådan, men den är värd ett eget inlägg. 🙂

Tidigare delar om vår trädgård hittar du HÄR.

Länkar så klart till Trädgårdsfägring, titta gärna in där för att se vad fler trädgårdbloggare skriver om just nu.

7 tankar på “Stora upphöjda odlingsbäddar – historien om vår trädgård 9

 1. Era egenbyggda odlingslådor är verkligen snygga. Dom ger ett så gediget intryck. Vore jag grönsak skulle det kännas som om jag bodde i ett slott 🙂 Och så sparrisen. Precis som jag minns den första bilden av din ”bärhand” så minns jag en annan bild som du hade på bloggen för ett antal år sedan. Jag tror att ni skulle ha gäster och du hade plockat sparris och höll ett knippe i handen. Den såg så otroligt god ut. Att sedan läsa att du råkade spontaninköpa dom, det är ju bara så härligt. Och sparrisen är ju vacker när den senare på året blir en grön vägg.
  Nu ser jag fram mot att läsa om solrabatten.
  Kram Anita

  • Haha, ja, slottsgrönsaker låter väl bra?! 🙂 Grönsakerna växer riktigt bra i sina bäddar.
   Jodå, det var spontant så det räckte och blev över eftersom maken fick bygga två lådor så de kom i jorden så snabbt det gick. Sparris gillar inte att stå i kruka. Men så glada vi har varit över våra sparrisland!
   Kram Kristina

 2. Det är så kul att se hur något som redan ser bra ut byggs om och blir ännu bättre.Jag är helt fascinerad över din förmåga att visualisera och åstadkomma så stora projekt. Att de sedan blivit lyckade till tusen, det vet jag ju nu 😉
  Idag må du tro att jag har grävt och grävt i min trädgård. Imorgon ska jag fotografera vad jag gjort så att jag minns det när våren kommer. Redan nu stod jag och funderade över vad jag gjort av Marikas vita bolltistel innan jag åkte, men jag kom på det ganska omgående 🙂
  Stor kram och stort tack!

  • Tack snälla Anni! Det var så himla kul att få besök av dig och maken och prata trädgård och annat. Tiden går alldeles för fort bara! 😉
   Ja, nu vet du hur trädgården ser ut och har känslan är.
   Ska bli spännande att följa grävandet! 🙂 Att fota och dokumentera på bloggen är väldigt bra, då finns det ju kvar när man inte minns.
   Kram tillbaka!!

 3. Pingback: Piet Oudolf-inspirerade Solrabatten – historien om vår trädgård del 10 | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s